,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. február 24., vasárnap

EHHEZ NEM KELL A SÜTŐT BEKAPCSOLNI . . . AVAGY MEGGYES - MÁKOS KOCKA




Mák és - meggy rajongóknak ajánlom ezt a sütés nélküli desszertet, lágy csokival a tetején. Készíthetjük akár pohárkrémként is, akár felszeletelve, egy a lényeg, hogy nagyon finom. Egy éjszakát azért álljon a hűtőben, hogy jól megdermedjen és szépen lehessen szeletelni, de ha poharakba töltjük, csak pár órára kell lehűteni.





HOZZÁVALÓK
meggyes réteghez :
- 2 üveg meggybefőtt, 25 dkg búzadara, 1 tk fahéj, 4 ek cukor ( de lehet több is - ízlés szerint ) 1 ek vaníliás pudingpor.

A befőttet a levével együtt feltesszük főni, hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és felforraljuk. ( én egy kicsit összemixeltem ) Ezután beleöntjük a darát és a pudingport. Pár percig főzzük, amíg jó sűrű nem lesz és vízzel kiöblített 20 x 30 - as tepsibe szétterítjük, majd hagyjuk kihűlni.

mákos réteghez :
- 25 - 30 dkg darált mák, 10 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 3 - 4 ek lekvár és annyi tej, hogy sűrű masszát kapjunk (  kb 1 - 1 , 5 dl ) 
A mákot összekeverjük a cukrokkal, a citromhéjjal és felfőzzük a tejjel, majd belekeverjük a lekvárt és rásimítjuk a meggyes rétegre.

csokis réteghez:
- 2 tábla  tejcsoki ( nálam Milka ), 2 dl tejszín
A tejszínt felmelegítjük, beletördeljük a csokoládét és kis lángon addig kavargatjuk amíg felolvad benne. A mákos rétegre öntjük és hagyjuk teljesen kihűlni.










15 megjegyzés:

  1. Nagyon szép színes, és biztosan nagyon finom is! :) Recept mentve! :)

    VálaszTörlés
  2. Ez nekem kell! Meggyes-mákos rajongó vagyok! Tuti megcsinálom! :)

    VálaszTörlés
  3. Ez valami mennyei lehet!! A lányom kedvence a meggy és a mák. Így én is mentem a receptet. :)

    VálaszTörlés
  4. Atyaég! Nagyon jól néz ki! És külön köszönöm, hogy nem kell sütni! Egy baj van: nincs otthon mák! Szerinted kókusszal is okés lesz:)

    VálaszTörlés
  5. Mindenkinek!
    Készítsétek el, mert tényleg finom és hamar kész van, nem számítva a dermedési időt. Bár én egy kicsit összetörtem a meggyet, de nem kellett volna és pudinggal terveztem készíteni, de maradt mákom még az ünnepekről és így a mákos mellett döntöttem. Szerintem finom lehet kókuszos krémmel is - milyen jó ötlet - de akár csak a csoki ganache - is jól mutat a meggyes rétegen ( persze jó vastagon ).

    VálaszTörlés
  6. Mi is nagy meggy-mák fun-nok vagyunk, így nagyon is kipróbálós! A színe, az összeállítása, a sütés hiánya - mindezekért együtt is jöhet, csak ne kéne egy éjszakát várni a kóstolásra....de kibírom!!! ;-D

    VálaszTörlés
  7. Tetszik a süti de most, amikor a meggy érik én abból csinálnám. A meggyből is 2 üveggel?Még a meggy szezonjában megjön a válasz?

    VálaszTörlés
  8. Mivel én 2 üveg befőttből készítettem, ahhoz mérd a friss meggyet , de meggylé mindenképp kell, hogy abban főjön a dara.

    VálaszTörlés
  9. Ez nagyon jól néz ki! Eyébként a receptet hogy tudom kinyomtatni? Sehogyse engedi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Chrome böngészőnél a személyre szabás és beállítások ( jobb felső sarok ikon ), firefoxnál teljesen engedi, explorer -nél az eszközökben ( Alt + X ). Már a friss bejegyzéseknél kint van a nyomtató ikon. Remélem tudtam segíteni .

      Törlés
  10. Kedves Juditka, érdeklődni szeretnék, milyen lekvárt használ a mákos rétegnél? Előre is köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kb 3 - 4 et, ez a kanál méretétől függ, kisebbél 4, nagyobbal 3 - t adagoltam .

      Törlés
  11. Kedves Juditka!
    A tejszín az főzőtejszín,ami kell bele?Elnézést,ha hülyeséget,kérdeztem :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Beatrix ! - nem kérdeztél hülyeséget , habtejszínt használtam.

      Törlés