Hát ez a fotó sem most készült, mert most még egy burgonya hámozása is nagy erőfeszítésbe kerülne. Azonban nincs nyár lángos nélkül, hiszen a strandokon a lángos evés kötelező - már aki szereti - de ki ne szeretné ? Hosszú sorok kígyóznak érte és szinte az egész területet beborítja a tömény olajszag.
Nekem a sajtos - tejfölös az egyik nagy kedvencem de kóstoltam már juhtúróval is.
TUDTÁTOK ? - hogy a lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye ?
Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat ugyanis a kemence első részében sütötték.
A megkelt kenyértésztából lecsíptek egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Kenyeret általában 5-7 naponta sütöttek és a kenyérrel egy időben sütötték a lángost is, úgy hogy , azokon a napokon amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire fogyasztották.
Otthon is készíthető, de főként piacokon, strandokon, falusi rendezvényeken árulják.
Többféle ízesítéssel fogyaszthatjuk, legjellemzőbb a sima sós, a fokhagymás olajjal megkent, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, brindzás. A lényeg, hogy finom és laktató.
HOZZÁVALÓK / kb 8 db - hoz /
fél kg liszt
fél csomag élesztő
2 kisebb darab főtt krumpli
1 csapott ek só
1 tk kristálycukor
1 dl tej
1 ek tejföl
kb 2 - 2 , 5 dl langyos víz - liszt függő
olaj a sütéshez
ELKÉSZÍTÉS
- Langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
-A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és összetörjük.
- Hagyjuk kihűlni, majd a többi hozzávalóval a dagasztógép üstjébe tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és jól kidagasztjuk.
- Meleg helyen a 2x - re kelesztjük.
- Olajos kézzel kb ökölnyi darabokat szaggatunk.
- Majd olajos kézzel, kb tányérnagyságúra kihúzzuk.
- Bő forró olajban mindkét oldalát aranyszinűre sütjük.
- Ízlés szerinti feltétekkel fogyasztjuk.
-A krumplit héjában megfőzzük, megpucoljuk és összetörjük.
- Hagyjuk kihűlni, majd a többi hozzávalóval a dagasztógép üstjébe tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és jól kidagasztjuk.
- Meleg helyen a 2x - re kelesztjük.
- Olajos kézzel kb ökölnyi darabokat szaggatunk.
- Majd olajos kézzel, kb tányérnagyságúra kihúzzuk.
- Bő forró olajban mindkét oldalát aranyszinűre sütjük.
- Ízlés szerinti feltétekkel fogyasztjuk.
Jól néz ki!
VálaszTörlésNagyon guszta! :)
VálaszTörlésMilyen régen ettem! :) Nagyon guszta a képeken! )
VálaszTörlés