Kislánykoromban volt tőlünk pár méterre egy pékség, ahol igazi fatüzelésű kemencében sültek a kenyerek és a pékáruk.
Már korán reggel érezni lehetett a sült kenyér illatát és elég gyakran én mentem a kenyérért, de csak azért, hogy még melegen megehessem a kenyér végét, mialatt hazaérek.
Sose felejtem el azt az illatot és azt az ízt, amit egy ilyen házi pékségben érezni lehetett és ezt az érzést ma már a villanytűzhelyek nem igazán tudják visszaadni.
Ma sörrel készültek ezek a kenyér bucik, amihez a kovászt előzőnap kell elkészíteni. Finom, ropogós héjú és laza tészta a jellemzője.
HOZZÁVALÓK
KOVÁSZ : - 10 dkg liszt, 1 dl víz, 1 dkg élesztő
KENYÉR : - 40 dkg sima és 30 dkg kenyérliszt, 1, 5 dkg élesztő, 2 tk só, 1 tk cukor, kb 3 dl sör, kovász
- A kovászhoz előző este összekeverjük a hozzávalókat és szobahőmérsékleten hagyjuk másnapig.
- Majd a kenyér hozzávalóival együtt tésztát dagasztunk és letakarva a duplájára kelesztjük.
- Ezután lisztes felületen jól átgyúrjuk és 10 részre osztjuk, mindegyiket kigömbölyítjük.
- Kiolajozott, vagy sütőpapírral kibélelt kerek formába ( 28 cm ) rakjuk és letakarva ismét a duplájára kelesztjük.
- A tetejét megszórjuk kevés liszttel és előmelegített 230 °C -on süssük 10 percig, majd visszavéve a hőfokot 200 °C -ra kb 20 percig sütjük.
Nagyon kívánatosak! Már régóta szemezek a sörös kenyérrel ,de ezek után muszáj lesz nekiállnom :)
VálaszTörlésIlyen formában még én is szívesen fogyasztanám a sört! ;-)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki! Így még én is kiegyezek a sörrel :)
VálaszTörlésMint a Szlovák sörös kenyér:))
VálaszTörlésMi is megettük a kenyér végét :-), ez valami gyerek tulajdonság lehet :-)
VálaszTörlésVan itt is rengeteg pékség, de olyan igazi régi kenyér...hááát, modernebb a technológia, modernebb a kenyér is.
Nagyon kívánatosak ezek a bucik! :)
VálaszTörlésGyönyörűek! :)
VálaszTörlésNagyon szépek! Ki kell próbálnom ezt a sörös változatot is:-)
VálaszTörlésmi a sorkovasz ? meglehet csinalni itthon ?
VálaszTörlés