- Az édes bűnbeesés - Kiadós rétestészta alapú édesség, amiből most kimaradt a pisztácia, de helyette ott a répa, ami még finomabbá és szaftosabbá teszi. - közel 1000 ft - ból ki is hozható és ha még édesítőszerrel készítjük, nem is lehet bűntudatunk.
Ha megsült, megcsorgatjuk a cukorsziruppal és nincs más dolgunk, mint csak kiszedegetni a ragacsos szeleteket és azonnal fogyaszthatjuk.
HOZZÁVALÓK
- 2 cs réteslap ( 2 x 150 g )
- 20 dkg olvasztott vaj
- 30 dkg sárgarépa
- 10 dkg darált dió
- 2 ek barnacukor
- 1 narancs reszelt héja
- 1 tk fahéj
Szirup : - 20 dkg cukor, 2 dl víz, 1 narancs leve,
- A répát reszeljük finomra.
- A cukrot olvasszuk meg és pároljuk félpuhára benne a répát.
- Hagyjuk kihűlni.
- Keverjük össze a dióval, a fahéjjal és reszeljük hozzá a narancs héját.
- Egy tepsit ( kb 20 x 30 cm ) vajazzunk ki.
- Fektessünk a tepsibe 8 db réteslapot, úgy , hogy kenjünk meg minden egyes lapot olvasztott vajjal.
- Ha túllóg a réteslap, vagy leszabjuk, vagy visszahajtjuk egyszer az egyik, utána a másik lapot.
- Simítsuk rá a diós - répás keveréket, majd takarjuk be a másik 8 réteslappal, ugyanúgy megkenve a lapok közeit a vajjal.
- A felső lapot már ne kenjük le.
- Éles késsel vágjuk formára és toljuk 160 fokos előmelegített sütőbe.
- Süssük kb. 40 percig.
- A sziruphoz forraljuk össze a hozzávalókat, addig amíg besűrűsödik .
- Ha megsült a baklavánk, még melegen locsolgassuk meg a sziruppal.
Húh, de jól néz kis és elég ígéretesnek tűnik ez a sütemény! Bűnbe esnék :)
VálaszTörlés