Az ünnepi asztal kötelező süteménye a bejgli. A szokásos tekercsektől eltekintve, elkészíthetjük akár tortaként is, feles dió - mák töltelékkel - az ízén mit sem változtat.
Szívből ajánlom, próbáljátok ki így is.
» HOZZÁVALÓK «
Tészta : - 30 dkg liszt, 15 dkg vaj, 4 dkg porcukor, 2 dkg élesztő, fél dl tej, 1 tojássárgája, csipet só
Töltelékek
- Mákos : - 20 dkg darált mák, fahéj, fél citrom reszelt héja és leve, 2 ek baracklekvár,
- Diós : - 20 dkg darált dió, 2 ek kekszmorzsa, fél citrom reszelt héja és leve, 2 ek baracklekvár, fahéj
- Tejes keverék : 120 ml tej, 12 dkg cukor, 2 ek mazsola
- Kenéshez : 1 tojás szétválasztva
- Díszítés : baracklekvár, darált dió, vagy mák, marcipán
- A tésztához, morzsoljuk el a vajat a liszttel.
- A cukros tejben futtassuk fel az élesztőt, majd öntsük a lisztes keverékhez, adjuk hozzá a tojást és jól gyúrjuk össze.
- Csomagoljuk folpackba és tegyük hűtőbe.
- A mákot és a diót külön - külön keverjük össze a hozzávalóival.
- Készítsük el a tejes keveréket : - főzzük fel a tejet a cukorral és a mazsolával, majd öntsük fele- fele arányban a dióra és a mákra, majd jól keverjük össze.
- A tésztát osszuk háromfelé, nyújtsuk ki mindhármat lisztmentes felületen, 22 cm - es átmérőjű koronggá.
- A forma alját béleljük ki sütőpapírral és tegyünk bele 1 lapot, majd erre nyomkodjuk rá nedves kézzel a diós tölteléket.
- Fedjük be a második lappal, majd erre kerül a mákos massza.
- Végül fedjük be az utolsó lappal is.
- A tetejét kenjük le tojássárgájával, hagyjuk megszáradni, majd kenjük le a fehérjével és így is hagyjuk száradni.
- Szurkáljuk meg, tegyük a 170 fokra előmelegített sütőbe és süssük kb 35 - 40 percig.
- Ha megsült borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.
- A torta oldalát ecset segítségével kenjük meg baracklekvárral, szórjuk meg dióval vagy mákkal, a tetejét pedig díszítsük marcipán mintával.
Istenien néz ki! Én csak mákosat sütök. A diósat csak szegény apukám szerette... Szóval nagyon guszta!
VálaszTörlésSzépséges és finomságos!
VálaszTörlésÉn a dióst, az uram a mákost szereti!! Csodaszép és nagyon ötletes, biztosan az ünnepi asztalomra kerül!
VálaszTörlésNagyon jól néz ki a tortád! :)
VálaszTörlésHasonló módon "bejglizek" (vagy inkább nem bejglizek :) én is;
én koszorúba fonom és úgy sütöm meg.
Nálunk fordítva van mint Szofikánál, én vagyok a mákos a párom a diós! Nagyon jól néz ki. Az jutott eszembe, hogy a fele tortába diót a másik felébe mákot lehetne tenni!!! Igy jó lesz mind a kettőnknek, a fiam meg mind a kettőt szereti.
VálaszTörlésNagyon szépek a szeletek belőle!
Nagyon jó ötlet és jól is néz ki! Én így szeretném, ahogy van, mert sosem tudok dönteni, hogy mákosat vagy diósat egyek :)
VálaszTörlésÉn már második éve megsütöm,isteni és jól néz ki!����
VálaszTörlésKöszönöm ! Nagyon örülök, hogy elkészíted és ízlik :)
Törlés