,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. december 8., vasárnap

~ DIÓS - RUMOS SZELET ~





 Ma van advent második vasárnapja.
„ A keresztény  tanítás szerint a második gyertya arra emlékeztet, amikor az angyal hírül adja Máriának és Józsefnek az örömhírt, hogy ők nevelhetik fel Isten fiát, Jézust. ”

 Nagyon gyorsan elkészíthető diós sütit hozok, amit díszítés vagy anélkül bátran megsüthetünk az ünnepekre.
Így december elején már roskadoznak a boltok polcain a kandírozott és az aszalt gyümölcsök, így ne sajnáljuk magunktól, de akár otthon is elkészíthetőek ezek a finomságok.
A sütit én apróra vagdalt aszalt áfonyával és kandírozott pomelo héjjal szórtam meg.

» HOZZÁVALÓK «
Tészta : - 15 dkg porcukor, 20 dkg vaj, 5 tojás fehérje, 20 dkg  darált dió, 12 dkg liszt, 1 citrom reszelt héja, 1 tk őrölt fahéj, 1 dl rum - vagy 1, 5 tk rumaroma, csipetnyi só
Máz : - 5 tojás sárgája, 20 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor


- A sütőt előmelegítjük 160 fokra.
- A tepsi ( kb 20 x 30 ) széleit vajazzuk, lisztezzük, az aljába pedig sütőpapírt fektetünk.
 A tésztához, habosra keverjük a vajat a cukorral.
- A diót elegyítjük a liszttel, fahéjjal, a citrom héjjal, majd összekeverjük a vajas résszel, hozzáadva a rumot is.
- A fehérjéket egy csipet sóval habbá verjük, majd óvatosan a masszához keverjük és belesimítjuk a tepsibe.
- Kb 30 - 35 percig sütjük.
- A sütés vége felé elkészítjük a mázat, ehhez habosra keverjük a tojások sárgáját a cukrokkal.
- Ha megsült a tészta, még forrón rákenjük a mázat és tetszés szerint díszítjük.





3 megjegyzés:

  1. ooh, pont most sült meg a diós sütim és egész végig azon gondolkoztam megbolondítsam-e a tésztáját egy kis rummal? én nem tettem, de te igen. :)
    Mikor sorsolsz, már nagyon várom. Ma kb. 20-szor voltam az oldalon kukucskálni... :)

    VálaszTörlés
  2. Milyen mutatós az aszalványos díszítéssel, nagyon feldobja! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép sütemény és a színek is tetszenek! Jól mutat! :)

    VálaszTörlés