Karácsonykor előszeretettel kerülnek a süteményekbe, kandírozott ill. aszalt gyümölcsök, de még magában is kiváló csemegék - én legalábbis nagyon szeretem.
Olaszo. ból hoztam is többfélét.
A sütemény íze is máshogy alakul, attól függően, hogy milyen aszalékot, ill. kandírozott gyümölcsöt teszünk bele.
Ebbe a gyümölcskenyérbe többféle is került, a tetejét pedig ahogy a stollennél szokás, megkentem olvasztott vajjal és megszórtam porcukorral, amitől még finomabb és lágyabb ízt kapott.
Gyorsan elkészülünk vele, nagyon finom sütemény, tele sok - sok finomsággal.
» HOZZÁVALÓK «
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 1 tk sütőpor
- 25 dkg liszt
- 20 dkg kandírozott és aszalt gyümölcs ( nálam : kandírozott narancshéj, - ananász, - pomelo, mazsola, aszalt áfonya és goji bogyó )
- 30 ml rum
- 2 narancs leve ( kb 1 dl )
- 1 narancs reszelt héja
Díszítés : - 5 dkg olvasztott vaj, porcukor
- Az őzgerincformát ( 1, 2 l ) vajazzuk ki és hintsük meg liszttel.
- A sütőt melegítsük elő 170 °C - ra.
- A tojást keverjük habosra a cukorral és a vajjal.
- Adjuk hozzá a sütőporos lisztet, a gyümölcsöket, a narancs reszelt héját.
- Lazítsuk a rumos narancslével.
- Simítsuk a formába és süssük kb 40 percig ( Tűpróba ).
- A formában hagyjuk kb 10 percig hűlni, majd borítsuk rácsra, kenjük le a tetejét olvasztott vajjal és szórjuk meg a porcukorral.
- Ha teljesen kihűlt szórjunk még rá porcukrot.
Nagyon gusztára sikeredett! Én is szeretem a kandírozott gyümölcsös finomságokat! :)
VálaszTörlésBoldog Karácsonyt! Most van épp a sütőben remélem fincsi lesz :)
VálaszTörlés