,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. december 21., szombat

~ MAKADÁMDIÓS - CSOKIS PITE ~





 Ez az Ausztráliából származó, török mogyoróhoz hasonló ízű dió, igazi ínyenc. Nemrég vettem a Lidl - ben, ami ráadásul meg is van pörkölve és speciális törő is van hozzá.
Egyszerű pitét készítettem, a töltelékbe természetesen a férj, megpucolta a makadámadiót, a kakaó, a rum és a narancs pedig még jobban kiemelte az ízét.

 » HOZZÁVALÓK « 
Tészta : - 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, csipetnyi só, pár kanál hideg víz

Töltelék : - 20 dkg makadámdió, 10 dkg cukor, 1 ek holland, kakaópor, 1 ek vaníliaaroma, 1 dl tejszín, 1 / 2 cs sütőpor, 6 dkg liszt, 1 narancs reszelt héja, 1 dl rum, 2 db tojás + 1 fehérje
- 4 ek narancslekvár
Díszítés : - 1 tábla étcsokoládé, 1 ek étolaj, durvára vágott makadámdió

- A tészta hozzávalóit annyi hideg vízzel összegyúrjuk, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk.
- Folpackba csomagolva tegyük hűtőbe.
- A töltelékhez, válasszuk szét a tojásokat, a sárgákat keverjük habosra a cukorral.
- A száraz hozzávalókat vegyítsük el egymással és keverjük a cukros tojáshoz.
- Öntsük hozzá a tejszínt és a rumot, majd reszeljük bele a narancshéjat is.
- Jól keverjük össze.
- A fehérjéket verjük habbá és lazítsuk a vele a diós masszát.
- A piteformát ( 26 cm ) vajazzuk, lisztezzük ki és béleljük ki a tésztával.
- Villával szurkáljuk meg és kenjük meg lekvárral.
- Simítsuk bele a diós masszát és előmelegített 170 fokon, süssük kb 45 percig.
- Ha megsült, a formában hagyjuk hűlni, majd borítsuk rácsra és hűtsük ki teljesen.
- A tetejét vonjuk be olvasztott csokoládéval és díszítsük durvára vágott dióval.




3 megjegyzés: