Finom kalácsot a húsvéti asztalra.
Sikerült hozatnom romániából rahátot - ami egy gyümölcszselé - szerű, porcukorba forgatott édesség - Többféle ízben kapható és nagyon finom önmagában is, hát még ebben a kalácsban.
Ibolyás cukor is került bele, ami még ízletesebbé tette a kalács ízét.
A formázással sem kell bajlódni, fonni vagy csavarni, hanem egyszerűen gömbölyítsük labdacsokat és rakjuk a formába, szépen összefog kelni.
- 40 dkg liszt
- 20 dkg rétesliszt
- 2, 5 dkg friss élesztő
- 3 ek porcukor - nálam ibolyás cukor
- 1 tojás + 1 sárgája
- 8 dkg olvasztott vaj
- kb 2 , 5 - 3 dl tej
- csipetnyi só
- 20 dkg rahát
- tojássaárga + pici tej - a kenéshez
- Az élesztőt 1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk.
- Végül belegyúrjuk az felkockázott rahátot is.
- Meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd amikor megkelt, lisztes felületen átgyúrjuk.
- 12 db - ra osztjuk és mindegyiket gömbölyítjük, mint a zsömlét.
- Egy kalácssütő formát kibélelünk sütőpapírral és átlósan belerakosgatjuk a labdacsokat így :
- Takarjuk és hagyjuk a duplájára kelni. majd kenjük le a tejes tojással és előmelegített 180 °C - on süssük szép pirosra.
"Rahátot" itthon is lehet venni török, illetve arab boltokban. Rahat lokum az igazi neve.
VálaszTörlésNagyon szép lett a kalácskád, tetszik! :)
VálaszTörlés