,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2014. október 22., szerda

~ SAJTSZÓSZOS , SÜTŐTÖKÖS GNOCCHI ~




 Vidám szín, friss íz és mindjárt jobb kedvre derül az ember, hacsak ránéz erre az ételre. 
Nem bonyolítottam túl, egyszerű sajtszósz került a tésztára, parmezán és edami keverékéből. 
A lényeg, hogy finom és laktató.


Print Friendly and PDF
»HOZZÁVALÓK«
Gnocchi : - 80 dkg sütőtök, 35 dkg burgonya, 1 tojás, kb 25 dkg liszt, só, 1 kk szerecsendió
Sajtszósz : - 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 0, 5 l tej, szerecsendió, fehérbors, 15 dkg bármilyen reszelt sajt, petrezselyemzöld


  1. A tököt daraboljuk fel, és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 °C - on süssük meg. Ha megsült, a tökhúst törjük össze villával és hagyjuk kihűlni. -  ha a tök húsa túl nedves maradna, egy teflon edényben főzzük le róla a lehető legtöbb nedvességet.
  2. A burgonyát  héjastul sós vízben megfőzzük, még melegen áttörjük és hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tököt, a tojást, ízesítjük és apránként hozzágyúrjuk a lisztet úgy, hogy lágyabb tésztát kapjunk. ( a lisztből lehet hogy több vagy kevesebb kell )
  3. A tésztából lisztes felületen  rudakat sodrunk, amit éles késsel kb 2 cm - es darabokra vágunk  ( ha van kedvünk villával cifrázhatjuk - én csak villa hegyével mélyedéseket nyomtam a tésztába ). Lobogó sós vízben főzzük ki a gnocchikat, ha feljönnek a víz tetejére, főzzük még kb 1 percig, majd szűrjük le.
  4. A szószhoz, egy lábosban hevítsük fel a vajat, szórjuk hozzá a lisztet és pirítsuk pár percig, engedjük fel tejjel és forraljuk addig amíg besűrűsödik. Ízesítsük, majd keverjük hozzá a sajtot és szórjunk hozzá egy kevés aprított petrezselymet.

3 megjegyzés:

  1. De guszta! Fincsi lehet. Egy kis darab, úgy 10 centis sült tököt 450 ft-ért árultak a piacon. Enyhe túlzásnak tartom az árat. Meg kell tanulnom sült tököt sütni ;-)
    Olyan körte alakúból sütöd?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm:) - tényleg túlzás ez az ár, én ennyiért kb 3 kilogrammosat vettem nyersen. Kanadai sütőtöknek mondják ezt a körtés alakút, sütéskor elég sok vizet ereszt és én mostanában a mikróban sütöm, hamarabb is kész van. Van amikor, barna cukorral is megszórom, ha nem elég édes a tök, főleg a hosszúkás része. A magos része a legfinomabb.

      Törlés
  2. Köszönöm, hogy válaszoltál! :-) Megvettem a tököt, el ne feledjem lefotózni, hogy milyen. A sütéshez még erőt gyűjtök, hétvégén kipróbálom ;-)

    VálaszTörlés