Nem bonyolítottam túl, egyszerű sajtszósz került a tésztára, parmezán és edami keverékéből.
A lényeg, hogy finom és laktató.
»HOZZÁVALÓK«
Gnocchi : - 80 dkg sütőtök, 35 dkg burgonya, 1 tojás, kb 25 dkg liszt, só, 1 kk szerecsendió
Sajtszósz : - 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 0, 5 l tej, szerecsendió, fehérbors, 15 dkg bármilyen reszelt sajt, petrezselyemzöld
- A tököt daraboljuk fel, és sütőpapírral bélelt tepsiben 200 °C - on süssük meg. Ha megsült, a tökhúst törjük össze villával és hagyjuk kihűlni. - ha a tök húsa túl nedves maradna, egy teflon edényben főzzük le róla a lehető legtöbb nedvességet.
- A burgonyát héjastul sós vízben megfőzzük, még melegen áttörjük és hűlni hagyjuk. Hozzáadjuk a tököt, a tojást, ízesítjük és apránként hozzágyúrjuk a lisztet úgy, hogy lágyabb tésztát kapjunk. ( a lisztből lehet hogy több vagy kevesebb kell )
- A tésztából lisztes felületen rudakat sodrunk, amit éles késsel kb 2 cm - es darabokra vágunk ( ha van kedvünk villával cifrázhatjuk - én csak villa hegyével mélyedéseket nyomtam a tésztába ). Lobogó sós vízben főzzük ki a gnocchikat, ha feljönnek a víz tetejére, főzzük még kb 1 percig, majd szűrjük le.
- A szószhoz, egy lábosban hevítsük fel a vajat, szórjuk hozzá a lisztet és pirítsuk pár percig, engedjük fel tejjel és forraljuk addig amíg besűrűsödik. Ízesítsük, majd keverjük hozzá a sajtot és szórjunk hozzá egy kevés aprított petrezselymet.
De guszta! Fincsi lehet. Egy kis darab, úgy 10 centis sült tököt 450 ft-ért árultak a piacon. Enyhe túlzásnak tartom az árat. Meg kell tanulnom sült tököt sütni ;-)
VálaszTörlésOlyan körte alakúból sütöd?
Köszönöm:) - tényleg túlzás ez az ár, én ennyiért kb 3 kilogrammosat vettem nyersen. Kanadai sütőtöknek mondják ezt a körtés alakút, sütéskor elég sok vizet ereszt és én mostanában a mikróban sütöm, hamarabb is kész van. Van amikor, barna cukorral is megszórom, ha nem elég édes a tök, főleg a hosszúkás része. A magos része a legfinomabb.
TörlésKöszönöm, hogy válaszoltál! :-) Megvettem a tököt, el ne feledjem lefotózni, hogy milyen. A sütéshez még erőt gyűjtök, hétvégén kipróbálom ;-)
VálaszTörlés