Érdekes a zsömle megformázása, mert tulajdonképpen úgy készül mintha csigát készítenénk.
A Pan de Sal a Fülöp - szigetek népszerű kenyere, úgy is nevezik, hogy a szegény ember kenyere.
Egyszerű kenyértészta, ropogós morzsával a tetején.
»HOZZÁVALÓK«
- 3 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 40 dkg liszt
- 1 / 2 ek só
- 0 , 5 dl olaj
- kb 1 - 1, 5 dl langyos víz
- zsemlemorzsa - a szóráshoz
- 0 , 5 dl langyos vízbe keverjük el a cukrot, morzsoljuk hozzá az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- Egy tálba szitáljuk össze a lisztet a sóval, adjuk hozzá az olajat a felfutott élesztőt és a langyos víz hozzáadásával, dagasszunk tésztát. Takarjuk le és meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni.
- Ha a tészta megkelt, borítsuk deszkára, nyújtsuk ki kb 30 x 40 cm - es nagyságúra és a hosszabbik oldalánál fogva tekerjük fel, mint a bejglit. Hagyjuk fél óráig pihenni, majd éles késsel vágjunk a rúdból kb 2 , 5 cm vastag szeleteket.
- Rakjuk sütőpapíros tepsibe, a tetejét szórjuk meg zsemlemorzsával és hagyjuk így is félóráig kelni.
- Előmelegített, 180 °C - os sütőben süssük szép halványra a zsömléket.
Érdekes, de tetszetős formázás :)
VálaszTörlés