A gyűjthető receptek sorozatából készítettem ezt a tortát vagy inkább pitét. A mák, vörösborral nyakon öntve, az almaszeletek cukros tojáshabban, a ráadás pedig a torta tetején lévő tejszínhab, ropogós mákszemekkel meghintve.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 30 dkg liszt, 7 dkg porcukor. 15 dkg vaj, 2 tojássárgája, csipetnyi só, 2 - 3 ek hideg víz
Mákos réteg : - 20 dkg darált mák, 1 dl félédes / édes vörösbor, 15 dkg cukor, 1 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja és leve
Habos almás réteg : - 3 tojásfehérje, 10 dkg cukor, kb 3 - 4 db savanykás alma,
Díszítés : - 2 dl tejszínhab, mákszemek, citromhéj
- A tésztához összegyúrjuk a hozzávalókat majd becsomagolva hűtőbe tesszük félórára.
- Az almákat megpucoljuk, magházukat eltávolítjuk, félbevágjuk majd vékony cikkekre vagdossuk. Meglocsoljuk kevés citromlével és félretesszük.
- A mákos réteghez, a bort a cukorral összeforraljuk és a mákra öntjük, hozzáadjuk a citrom levét és lereszelt héját, majd a tojássárgával összekeverjük.
- A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen kör alakúra nyújtjuk és kibélelünk vele egy, kb 23 cm - es tortaforma alját és az oldalát, rásimítjuk a tojáshabot, az almaszeleteket pedig belenyomkodjuk. Ráhalmozzuk a mákot és előmelegített, 180 °C - os sütőbe kb 50 percig sütjük.
- Ha teljesen kihűlt felvert tejszínhabot simítunk a tetejére és ízlés szerint díszítjük.
- Amikor sül a torta, a tojáshabtól teljesen felpúposodik, amikor azonban visszahűl, visszaesik a közepe, a széle pedig magasabb marad. Na most két választás van, vagy így hagyjuk és a közepét töltjük meg a tejszínhabbal, vagy levágjuk egyenesre. Nos én az utóbbit választottam, kb 2 cm - es részt levágtam, így egy egyenes felületet kaptam, amit aztán habbal kentem meg.
Ezt a receptet én is kinéztem az újságból, hogy majd megcsinálom.. :) Nagy szép lett! :)
VálaszTörlésImádom a mákot, meg az almát is és már ezt a tortát is. :-)) Csodás!
VálaszTörlésGyönyörűűűűséges!!
VálaszTörlésFantasztikus lehet! Tetszik a párosítás! :)
VálaszTörlés