A tökéletes pozsonyi kifli receptjét hozom - a tésztája bejglinek és a zserbónak is az alapja. Már nagyon régen megvan a recept és ha így készítitek, garantált a siker. A tészta alá ill. fölé nem szabad lisztezni és a tésztájába mindenképp kerüljön zsír. Kicsit időigényes a tojások száradása miatt, de ettől lesz szép cserepes a kiflik vagy a bejglik teteje. Ha előre akarunk dolgozni a tölteléket már előző nap elkészíthetjük, sőt a tésztát is begyúrhatjuk, felhasználásig a hűtőben tartsuk. Én most csak mákosat készítettem, de a diótöltelékhez is ugyanezek az arányok.
»HOZZÁVALÓK«
Tésztához :
- 50 dkg liszt, 12 dkg hideg vaj, 10 dkg hideg zsír, 5 dkg porcukor, 1 , 5 dkg friss élesztő, 1 tojássárgája, 1 tk só, 140 ml hideg tej
Töltelék :
- 20 dkg darált mák, 4 dkg finom zsemlemorzsa, 1 dl víz, 12 dkg cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 ek barack - vagy más lekvár ( ízlés szerint gazdagíthatjuk mazsolával, fahéjjal, szegfűszeggel )
Kenéshez :
- tojássárgája
- tojásfehérje
- Az élesztőt kevés hideg tejjel simára keverjük. A maradék tejjel elkeverjük a sót és a tojássárgáját.
- A lisztet és a porcukrot összeszitáljuk majd összemorzsoljuk a hideg vajjal ill a zsírral. Hozzáadjuk az élesztős és a tojásos tejet és az egészet egynemű tésztává gyúrjuk. Hűtőben pihentetjük amíg elkészül a töltelék.
- A vizet a cukorral felfőzzük, majd rá öntjük a mákra. Hozzáreszeljük a citrom héját és a lekvár hozzáadásával alaposan összekeverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- A tésztából 4 dkg - os golyókat gömbölyítünk, a tenyerünkkel ellapítjuk és ovális alakúra nyújtjuk.
- A tölteléket 3 dkg - os darabokra osztjuk és henger alakúra formázzuk majd ráhelyezzük a tészta hosszabbik oldalára és feltekerjük. Tenyerünkkel szivar alakúra gurigatjuk és patkó alakúra formázzuk.
- A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, lekenjük tojássárgájával ( nemcsak a tetejét ) és hideg szellős helyen hagyjuk rajta megszáradni ( kb 1 - 1, 5 óra - de ne tegyük hűtőbe ) . Amikor már nem ragad, átkenjük tojásfehérjével.
- Ekkor már melegebb helyen hagyjuk száradni, cserepesedni.
- Előmelegített 180 °C - os sütőben a kifliket aranybarnára sütjük.
Juditka, ezek a kiflik szemkápráztatóan szépek lettek! A finomságukhoz meg kétség sem férhet. Már annyi apró sütit készítettem, de muszáj lesz még ezt is kipróbálni. :)
VálaszTörlésFincsi lehet. Nagyon szép kifliket készítettél! :)
VálaszTörlésEgyetertek Neaval,muszaj belepreselnem oket valahogy az idombe,csodasan szepek a tieid!
VálaszTörlésApukám kedvence....gyönyörűek lettek!!! Ahogy a nagykönyvben meg van írva. <3
VálaszTörlésGyönyörűséges! :)
VálaszTörlésEnnyi szép és finom süti receptet még nem találtam .Csak gratulálni tudok.Nagyon ügyes vagy.Ez a pozsonyi kifli is olyan ,mint ami a nagykönyvben meg van írva.Köszi hogy rád találtam.Pókáné
VálaszTörlés