,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. január 26., hétfő

~ MORZSÁS, KÖRTÉS SAJTTORTA ~




 Kevés körtével készült  recept van a blogon, íme eggyel bővült a paletta. A receptet valahogy mindig arrébb - arrébb tologattam, nem is tudom talán a hosszú sütési idő miatt, de kár volt, hiszen fantasztikusan finom. A kesernyés kakaós réteg az édes, körtés krémmel már önmagában is csábító, a hab a tortán pedig, a ropogósra sült morzsaréteg.

»HOZZÁVALÓK«
Kekszes alap : - 15 dkg darált keksz, 3 dkg kakaópor, 12 dkg olvasztott vaj
Krémes rész : - 2 tojás, 17, 5 dkg barna cukor, 25 dkg mascarpone, 25 dkg zsíros tejföl, 2 - 3  körte, 1 kk őrölt szegfűszeg
Morzsaréteg : - 8 dkg liszt, 5 dkg barna cukor, 5 dkg hideg vaj, csipet só

  1. A kekszet vegyítsük össze a kakaóporral, keverjük össze az olvasztott vajjal és nyomkodjuk egy 23 cm - es tortaforma aljába. Süssük elő, 165 °C - on 10 percig.
  2. A körtét hámozzuk meg, vágjuk félbe és karalábé vájóval kanyarítsuk ki a magházát, ezután vékonyra szeleteljük fel.
  3. A tojássárgáját keverjük habosra a cukor felével, adjuk hozzá a krémsajtot, a tejfölt és a szegfűszeget, majd keverjük egynemű, sima krémmé.
  4. A fehérjét a maradék cukorral verjük habbá és forgassuk össze a krémsajtos résszel.
  5. A kekszes alapra kanalazzuk rá krém 1 / 3 - át, halmozzuk rá a körte felét, erre ismét krém, majd  körte és végül borítsuk be maradék krémmel.
  6. 160 °C - on süssük kb 25 percig.
  7. A morzsához, tegyük egy tálba a lisztet és a sót, majd morzsoljuk el benne a vajat, végül keverjük hozzá a cukrot. Vegyük ki a tortát a sütőből, szórjuk rá egyenletesen a morzsát és visszatéve süssük még kb 50 percig.


2 megjegyzés: