A tortához a lekvárt érdemes előző nap elkészíteni, hiszen így lesz ideje sűrűsödni. Az összeállítás pedig nagyon egyszerű, a végeredmény egy mutatós, könnyed ízvilágú tortácska.
Piskóta :
- 4 db tojás
- 12 dkg cukor
- 3 ek olaj
- 3 ek víz
- 15 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
Töltelék :
- 50 dkg eper, kb 20 dkg cukor, fél citrom leve
Díszítés :
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl tejszín
- 1 citrom reszelt héja + félnek a leve
- porcukor - ízlés szerint
- eperszemek
- Az epret mossuk meg, kockázzuk fel, szórjuk hozzá a cukrot, facsarjuk rá a citrom levét és főzzük sűrűre, ha szükséges botmixerrel még pürésíthetjük.
- A sütőt melegítsük elő 190 °C - ra, egy gáztepsi ( 30 X 40 cm ) aljára borítsunk sütőpapírt.
- A tojást keverjük fehéredésig a cukorral, öntsük hozzá a vizet ill. az olajat, majd forgassuk hozzá a sütőporos lisztet és simítsuk egyenletesen a tepsibe. Süssük kb 12 percig.
- A megsült piskótáról húzzuk le a sütőpapírt, hagyjuk kihűlni majd kenjük be az egész lapot a lekvárral. Hagyjuk kb 15 percig így, majd a hosszabbik oldalát vágjuk 5 egyforma csíkra.
- Egy piskótacsíkot tekerjünk fel szorosan és helyezzük állítva egy tortatál vagy tányér közepére. A többi csíkot pedig a tekerjük egyesével a középen levő rolád köré úgy , hogy a végek illeszkedjenek egymással.
- A tejszínt verjük habbá a cukorral, ízesítsük, keverjük hozzá a krémsajtot és vonjuk be vele a tortát.
- Tetejét díszítsük eperszemekkel.
De jó, ötletes ez a spirál forma. Nem is olyan bonyolult, ki kell próbálnom :-)
VálaszTörlésNagyon mutatós! :) Imádom az epres finomságokat! :)
VálaszTörlés