,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. április 12., vasárnap

~ MEDVEHAGYMÁS POGÁCSA ~





 Sokszor készül nálam ezzel a felcsavarásos technikával a pogácsa, hiszen nem kell a hajtogatással vesződni és gyorsabban is elkészül . Itt egy túrós snidlinges is : Túrós - snidlinges pogácsa
Hogy még egészségesebb legyen, teljes kiőrlésű lisztet használtam a kertemben pedig van pár bokor medvehagyma, úgyhogy az is frissen került bele. Finom és omlós, nem lehet abbahagyni pogácsa.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 50 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 ek só
- 1 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 kk cukor
- 1 tojás
- 15 dkg vaj
- 2 ek zsír - nálam kacsazsír
- kb 3 - 4 ek tejföl
Továbbá :
- 1 csokor medvehagyma
- 2 ek olvasztott vaj 
- 1 tojás, szezámmag - a tetejére

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztet elkeverjük a sóval majd összemorzsoljuk a vajjal és a zsírral. Amikor az élesztő felfutott, hozzáöntjük a lisztes keverékhez és a tejföllel ill. a tojással összegyúrjuk.
  2. A tésztát kb félóráig pihentetjük, majd lisztezett felületen kinyújtjuk úgy 1 cm - es vastagságúra. Megkenjük a felületét olvasztott vajjal, rászórjuk a felaprított medvehagymát és feltekerjük mint a bejglit. A két végét egymásra hajtjuk. Ismét pihentetjük 30 percig.
  3. A tésztát ujjnyi vastagra kinyújtjuk és egy 4 - 5 cm - es pogácsaszaggatóval pogácsákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és ismét pihentetjük 30 percig.
  4. Ezután lekenjük enyhén felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal. Forró ( 190 °C - os ) sütőben szép pirosra sütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése