»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 35 dkg liszt
- 7 dkg fagyos zsír
- 8 dkg fagyos vaj
- 3 dkg porcukor
- 12 g friss élesztő
- 1 tojássárgája
- csipet só
- kb 1 dl hideg tej
Töltelék :
- 25 dkg darált mák
- 2 ek zsemlemorzsa
- 1, 5 dl víz
- 12 dkg cukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 ek savanykás lekvár
továbbá : - 1 tojás szétválasztva
- A tejben simára keverjük az élesztőt és a tojássárgáját. A lisztet egy tálba szitáljuk elkeverjük benne a porcukrot és a sót, majd és elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat, azután hozzáöntjük az élesztőt tejet és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. ( ha szükséges, adagoljunk hozzá még kevés tejet )
- A tésztát folpackba csomagoljuk és 1 órán át hűtőben pihentetjük.
- A mákot és a morzsát összevegyítjük. A vizet a cukrokkal szirupos állagúra főzzük és leforrázzuk vele a mákot. Hozzákeverjük a citrom héját és a lekvárt.
- A tésztát 3 gombócra osztjuk, az első gombócot egy kb 20 * 26 cm - es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, rákenjük a töltelék felét, rányújtjuk a második tésztagombócot, erre ismét rákenjük a megmaradt mákos tölteléket és befedjük az utolsó tésztalappal.
- Lekenjük a tészta tetejét tojássárgájával és hideg helyen hagyjuk megszáradni ( kb 1 óra ) , majd lekenjük tojásfehérjével és meleg helyen kelesztjük további 1 - 1 , 5 órán át. Sütés előtt egy hústűvel megszurkáljuk és előmelegített 180 °C - on, kb 35 perc alatt megsütjük.
Csodás ötlet ,köszönöm!
VálaszTörlésTeccik megcsutm én is köszi
TörlésNagyon jó ötlet így!
VálaszTörlésa tésztánál, az élesztőt a tejben fel kell futtatni?
VálaszTörlésNem kell felfuttatni, csak simára kell keverni.
TörlésEsetleg porélesztővel is meg lehet sütni?
VálaszTörlésIgen meglehet
TörlésKöszönöm, ezt szívesen kipróbálom.
VálaszTörlésGod, this is great! Thank you for the recipe!
VálaszTörlés