Tészta : - 35 dkg liszt, 3 ek kakaópor, 15 dkg porcukor, 1 tk szódabikarbóna, csipet só, 6 dkg vaj, 1 tojás, kb 0 , 5 dl tej
Krém : - 10 dkg cukor, 3 , 5 dl tej, 1 cs vaníliás pudingpor, 12 dkg vaj
Hab : - 3 tojásfehérje, 15 dkg cukor
Díszítés : - 8 dkg cukor - karamellizálva
- A tésztához a száraz hozzávalókat összevegyítjük, elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást és a tejet, majd az egészet összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük.
- A krémhez egy serpenyőben karamellizáljuk meg a cukrot majd öntsünk hozzá 2, 5 dl meleg tejet. A maradék tejet keverjük simára a pudingporral, öntsük a karamellás tejhez majd állandó kevergetés mellett főzzünk pudingot belőle. Tegyük félre, hűlni.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen egyenként, kb 20 x 30 - as lappá kinyújtjuk. A lapokat vajazott, lisztezett tepsi hátán 180 °C - os sütőben egyenként, 10 perc alatt megsütjük.
- A karamellás pudingot a vajjal habosra keverjük és betöltjük a lapokat.
- A tojásfehérjét gőz felett félig felverjük, majd kisebb adagokban hozzá adjuk a cukrot és addig verjük amíg szép fényes, masszív habot nem kapunk. A tojáshabot egyenletesen a sütemény tetejére kenjük és hideg helyen egy éjszakát állni hagyjuk. A cukrot egy serpenyőben karamellizáljuk majd sütőpapírral öntjük, amikor megszilárdult, összetörjük és megszórjuk vele a süteményt. Tetszés szerint szeleteljük.
Hű de jól néz ki! Mondjuk reménykedtem, hogy a tetején tejszínhab van, úgy még jobban imádnám. De látom, hogy nem kell a fehérjehabot hőkezelni rajta, így talán tényleg lecserélhető tejszínhabra... Vélemény? :-)
VálaszTörlésKöszönöm:) Nekem ez a recept van meg, de több helyen láttam már tejszínhabbal is ezt a sütit. Tejszínnel is finom lehet, de a tojáshabbal szerintem olcsóbban kijövünk.
VálaszTörlésKöszi a választ, lehet hogy mindkettővel kipróbálom. ;-)
Törlés