- 50 dkg liszt
- 2 , 5 dkg friss élesztő
- 1 ek só
- 1 tk őrölt bors
- 10 dkg vaj
- 5 dkg zsír
- 2 - 3 ek fehérbor
- 1 dl tejföl
- kb 1 , 5 dl tej
- 1 tk cukor
- 35 dkg darált tepertő
- 1 tojás - a kenéshez
- Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összeszitáljuk a sóval és a borssal, elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt majd a közepébe mélyedést készítünk. Ide öntjük a bort, a tejfölt és a felfutott élesztőt majd összegyúrjuk annyi langyos tejjel, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk.
- A tésztát kb 1 cm - es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk, lekenjük darált tepertetővel és feltekerjük mint a bejglit. A rúd egyik végét a másikra hajtjuk, a tetejét sodrófával kicsit ellapogatjuk és letakarjuk. Kelni hagyjuk 20 percig. Ezt a műveletet még kétszer megismételjük. ( Tehát ismét nyújtás, tekerés, egymásra hajtás és pihentetés. )
- Az utolsó pihentetés után a tésztát 2 cm - es vastagságúra nyújtjuk, tetejét éles késsel vagy pengével berácsozzuk és lisztbe mártott pogácsaszaggatóval ( 5 cm ) kiszaggatjuk. A pogácsákat két tenyerünk között kicsit megsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Tetejüket lekenjük enyhén felvert tojással és 20 percig pihentetjük.
- Előmelegített, 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.
Igen csinosak lettek! Szépek, formásak :-)
VálaszTörlésKöszönöm :)
Törlés