Tészta : - 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 5 dkg őrölt dió, 3 ek barna cukor, fél tasak sütőpor, 1 tk fahéj, csipetnyi só, 15 dkg vaj, 1 tojás, kb 1 - 2 ek tejföl
Töltelék : - 80 dkg magozott szilva, 12 dkg barna cukor, 5 dkg vaj, 1 cs vaníliás pudingpor ( főzős ), 0. 5 dl víz
Továbbá : - 1 tojás - a kenéshez, durvára vágott dió
- A töltelékhez daraboljuk apróra a szilvát. Egy serpenyőbe karamellizáljuk meg a cukrot, adjuk hozzá a puha vajat, a szilvát és főzzük félpuhára. A pudingport keverjük simára a vízzel, öntsük a szilvához és forraljuk össze.
- A tésztához pirítsuk meg a diót. A száraz hozzávalókat vegyítsük össze, ezután morzsoljuk el benne a vajat. Adjuk hozzá a tojást és annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Csomagoljuk foplackba és tegyük a hűtőbe legalább félórára.
- Egy kisebb méretű ( kb 22 x 22 cm ) tepsi aljába fektessük sütőpapírt, úgy hogy a szélénél túllógjon. ( így könnyebb lesz majd kiemelni a süteményt ). A tésztát osszuk kétfelé, az egyik felét lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd simítsuk a tepsibe. Halmozzuk rá a kihűlt szilvát, a maradék tésztával pedig rácsozzuk be a tetejét.
- Kenjük le enyhén felvert tojással, szórjuk meg dióval és 190 °C - on, süssük szép pirosra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése