,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. november 16., hétfő

~ MÁKOS - DATOLYÁS HÓTEKERCS ~



 Pihe - puha, édes falatok. A datolyától és a narancslekvártól szaftos és finom ízű lesz a töltelék. Könnyen, gyorsan elkészíthető és sokáig eláll. 

»HOZZÁVALÓK« 40 db - hoz
Tészta : 
- 30 dkg liszt, 15 dkg hideg vaj, 5 dkg porcukor, csipet só, kb 2 ek tejföl
Töltelék : 
- 16 dkg darált mák, 1 ek cukor, 5 dkg aszalt datolya, 1 citrom reszelt héja, 80 ml tej, 2 ek narancslekvár
- vaníliás porcukor - a hempergetéshez

  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk majd folpackba tekerjük és 1 órára hűtőbe tesszük.
  2. A töltelékhez, a datolyát késes aprítóval összedaraboljuk ( ha a datolya szárazabb lenne, előtte forróvízben áztatjuk ). A tejet összeforraljuk a cukorral és leforrázzuk vele a mákot, ezután ízesítjük citromhéjjal majd összekeverjük a lekvárral és a datolyával. 4 felé osztjuk.
  3. A tésztát kétfelé vesszük és mindkettőt 16 x 30 cm - es nagyságúra nyújtjuk, majd hosszában kétfelé vágjuk. Így lesz 4 db, 8 x 30 cm - es csíkunk.  A tésztacsíkok egyik oldalára ráhalmozzuk a mákos tölteléket és ráhatjuk az üresen hagyott részt. Az így kapott hengert kissé átgörgetjük és 3 cm - es rudakká vagdossuk.
  4. Az apró rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és előmelegített, 180°C - os sütőben kb 18 - 20 percig sütjük. Még melegen megforgatjuk vaníliás porcukorban.


Ötlet : innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése