,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. november 8., vasárnap

~ MÁKOS - DIÓS CSAVART ~




 Izgalmas ízvilágú és elképesztően finomra sikerült ez a kalács. Akinek a bejgli készítése gondot okoz, bátran készítse el ezt a vegyes töltelékű kalácsot. Nem fog csalódni benne. A tölteléket én kókuszvirág cukorral és spekulatius fűszerkeverékkel ízesítettem, de aki nem tud ilyet beszerezni, helyettesítheti kristálycukorral és csak fahéjjal. A diót mindenképp pirítsuk meg, mert sokkal finomabb ízű lesz a töltelék.
 A fűszerkeverék, fahéjat, kardamomt, szegfűszeget és szerecsendió virágot tartalmaz őrölt formában.
 A kókuszcukor a kókuszpálma virágjának nektárjaiból készült cukorkülönlegesség. Kiváló B vitamin forrás és nagy mennyiségben tartalmaz vasat, magnéziumot, káliumot, cinket és többféle aminosavat.
Kellemes enyhén karamelles aromájú, íze lágy, meleg és karakteres. Kávé, tea, kakaó, üdítők ízesítéséhez, sütéshez - főzéshez kiválóan alkalmas. Eleve azoknál a süteményeknél ahol a karamellás íz a jellegadó, ott még jobban érvényesül az íze. 

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 35 dkg liszt, 2 ek porcukor, csipet só, 2 dkg friss élesztő, 1 tojás, 5 dkg olvasztott vaj, kb 1 - 1 , 5 dl langyos tej
Mákos töltelék : - 18 dkg darált mák, 3 ek kókuszvirágcukor, 1 tk spekulatius fűszerkeverék, 1 / 2 citrom reszelt héja, 2 ek narancslekvár, 1 dl víz
Diós töltelék : - 18 dkg darált dió, 3 ek kókuszvirágcukor, 1 tk spekulatius fűszerkeverék, 1 / 2 citrom reszelt héja, 5 dkg mazsola, 2 ek narancslekvár, 1 dl víz, 1 ek rum 
Továbbá : - 1 tojás - a kenéshez




  1. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  2. A diót illatosra pörköljük, majd amikor kihűlt ledaráljuk. A vizet a cukorral felfőzzük és ráöntjük a dióra. Ízesítjük, hozzáadjuk a rumban áztatott mazsolát, végül összekeverjük a lekvárral. és kihűtjük.
  3. A vizet a cukorral felfőzzük, ráöntjük a mákra, ízesítjük és összekeverjük a lekvárral. Kihűtjük.
  4. A megkelt tésztát deszkára borítjuk, gyengén átgyúrjuk és kb 30 x 50 cm - es nagyságú lappá nyújtjuk. Az egyik felére a mákos, a másik felére a diós tölteléket kenjük. A rövidebb oldalánál fogva, a két oldalát a közép felé tekerjük. A rudat egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, a tetejét lekenjük tojással és letakarva, kb 30 percig kelesztjük.
  5. Előmelegített, 180 °C - os sütőben szép pirosra sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése