,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2019. december 1., vasárnap

~ TEJFÖLÖS MEGGYES PITETORTA ~















»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 50 dkg liszt
- 12 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 20 dkg hideg margarin
- csipet só
- 1 tasak sütőpor
-  késhegynyi szódabikarbóna
- kb 20 dkg tejföl
Töltelék :
- 2 ü meggybefőtt 
- 3 ek cukor - vagy ízlés szerint
- 1 kk őrölt fahéj
- 3 ek étk. keményítő
- 1 dl meggylé
Krém :
- 3 dl tej
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 60 dkg tejföl + a kenéshez
- 10 dkg porcukor
- 10 g étk. zselatin
30 ml víz
továbbá :
- 10 dkg étcsokoládé, meggy, zöld marcipánmassza - a díszítéshez

  • A tésztához a lisztet, a porcukrot, a sót, a sütőport és a szódabikarbónát összevegyítjük, majd elmorzsoljuk benne a margarint és hozzáadunk annyi tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Jól összegyúrjuk és legalább 40 percig hűtőben pihentetjük.
  • A töltelékhez a meggyet leszűrjük, egy lábasba tesszük, ezután hozzákeverjük a cukrot és a fahéjat. Feltesszük főni, majd besűrítjük a meggylében simára kevert keményítővel és kihűtjük. 
  • A tésztát 3 egyforma gombóccá osztjuk, majd az egyik tésztagombócot enyhén lisztezett deszkán  kb 3 mm - es lappá kinyújtjuk, amiből 8 cm - es csíkokat vágunk. A tésztacsíkok szélére hosszanti irányban  elhelyezzük a meggyszemeket és óvatosan feltekerjük. Egy 20 cm - es tortaforma karimát sütőpapíros tepsire helyezünk és csiga alakban belehelyezzük a tésztahengereket, majd 190 °C - on, kb 20 perc alatt megsütjük. A kisült tésztát azonnal megkenjük 2 ek tejföllel. Így járunk el a másik két tésztagombóccal is. 
  • A tejfölt egy gézzel bélelt szűrőben lecsepegtetjük. A tejben megfőzzük a pudingport a cukorral és amikor már langyosra hűlt hozzákeverjük, a tejfölt. A krémből félreteszünk kb 6 evőkanállal, a többihez hozzákeverjük a vízben megduzzasztott és folyósra melegített zselatint és 3 felé osztjuk.  
  • Összeállítás : Egy tésztalapot tányérra helyezünk köré csatoljuk a tortakarikát és rásimítjuk a krémet, ismét tésztalap, krém, tésztalap, krém. Hűtőbe tesszük 1 - 2 órára amíg megdermed a krém, majd  leválasztjuk a karimát, bekenjük a torta szélét a féltetett krémmel és durvára vágott csokoládéval, meggyszemekkel, marcipán levélkékkel díszítjük. 
















3 megjegyzés:

  1. Joj, ovo izgleda prelepo, jedino mi nije jasno oko kora :( , pozdrav

    VálaszTörlés
  2. Fantasztikus! Igazi ünnepi torta karácsonyra. Nagyon ügyes vagy. Szép adventi felkészülést kívánok.

    Katalin

    VálaszTörlés
  3. Ez valami csodás, hihetetlen hogy miket sütsz !

    VálaszTörlés