A karácsony egyik jellegzetes sütije a mézes krémes. A hagyományos darás krémtől eltérően, most kókusszal készítettem. Kicsit macerás a lapok egyenkénti sütése, de a tésztája nagyon jól kezelhető és nyújtható, így hamar lehet vele végezni. A lapok is gyorsan megsülnek, a krém pedig egyszerűen csodás ízű.
Lurpak® Karácsonyi menü :
3. Sütemény
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 15 dkg porcukor, 5 dkg puha Lurpak® vaj, 2 tojás, 3 ek méz, 1 tk szódabikarbóna, kb 0, 5 dl tej
- 50 dkg liszt
Krém :
- 5 dl tej, 1 cs tejszín ízű pudingpor, 10 dkg kókuszreszelék
- 18 dkg porcukor, 20 dkg Lurpak® vaj, fél vaníliarúd kikapart magja
Csokimáz : - 10 dkg átszitált porcukor, 1 ek kakaópor, 2 ek étolaj, kb 3 - 4 ek forró víz
Összeállításhoz:
- 0, 5 dl rum, 15 dkg sárgabaracklekvár
- Egy tálba tesszük a puha vajat, a porcukrot, hozzáadjuk a tojást, a mézet a szódabikarbónát és a tejet. Kézi habverővel alaposan összekeverjük, majd a masszát a liszthez adjuk és összegyúrjuk. A tésztából 4 gombócot formálunk és folpackkal letakarva pihentetjük amíg elkészítjük a krémet.
- A krémhez, 1 dl tejet simára keverünk a pudingporral. A maradék tejet felforraljuk a vaníliamagokkal, hozzáadjuk a pudingos tejet és a kókuszt, majd állandó keverés mellett, sűrű krémmé főzzük. A vajat kihabosítjuk a porcukorral és a kihűlt kókuszkrémmel.
- A tésztagombócokat kinyújtjuk és vajazott, lisztezett tepsi ( 20 x 32 cm ) hátán egyenként, 180 °C - os sütőben 8 - 10 perc alatt megsütögetjük
- Összeállítás : egy lapot meglocsolunk rummal, rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a második lapot és megkenjük baracklekvárral. Erre ismét tésztalapot borítunk, meglocsoljuk rummal, rákenjük a maradék krémet és beborítjuk az utolsó lappal.
- Bevonjuk a tetejét csokimázzal, amihez összeszitáljuk a porcukrot és a kakaóport, hozzáadjuk az olajat és annyi forró vizet, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Egy kenőkéssel elsimítjuk a sütemény tetején és hagyjuk rajta megszáradni. Egy éjszakát pihentetjük és tetszés szerint szeleteljük.
Csinosak, csábosak :-))
VálaszTörlés