Úgy gondolom, mindenkinek van jól bevált bejgli receptje. Nem rögtön sütemény , bizony ki kell várni a pihentetési időket. A tésztájába mindenképp kerüljön zsír és a tészta hozzávalói hidegek legyenek.
A töltelékek akár előző nap is elkészíthetőek.
Sokakat bosszant, hogy nem sikerül a márványozottság, nos ehhez nagyon fontos a száradási idő betartása. A tojássárgájával való lekenéskor ne hűtőbe tegyük a bejglit, de hideg helyre - én a fűtetlen garázsba szárítom - ez eltarthat akár 1 , 5 órán át is és csak akkor szabad már a fehérjével átkenni, ha már egyáltalán nem ragad a teteje. Amikor a fehérjével lekentük, akkor már meleg helyen, pl fűtőtest közelébe tegyük és már kb 20 perc után lehet látni a kezdődő repedéseket, ahogy elkezd kelni a bejglink.
Na és a szétrepedésről, alaposan szurkáljuk meg egy hústűvel a tetejét és az oldalát úgy, hogy teljesen átmenjen a bejglin a tű.
De ha mégis kirepedne, akkor erre van egy mondás : amelyik bejgli nem reped, abban nincs elég töltelék.
Egyébként végtelenül egyszerű az elkészítése. Íme az én receptem amiben még sosem csalódtam.
»HOZZÁVALÓK« - 3 rúdhoz
Tészta :
- 50 dkg liszt
- 12 dkg fagyos vaj
- 10 dkg fagyos zsír
- 5 dkg porcukor
- 1 , 5 dkg friss élesztő
- 1 tojássárgája
- 1 kk só
- 140 ml hideg tej ( pontosan kimérve )
Töltelék :
- 35 dkg őrölt mák
- 3 dkg zsemlemorzsa
- 1 , 5 dl víz
- 1 ek méz
- 18 dkg cukor
- 1 - 1 narancs és citrom reszelt héja
- 1 - 1 kk őrölt fahéj és szegfűszeg
- 3 ek lekvár
Megjegyzés : - a dióshoz ugyanezek az arányok és ha mazsolát is szeretnénk a töltelékbe akkor, kb egy maréknyit szórjunk a sziruphoz - hogy megpuhuljon.
Továbbá : - 1 tojás szétválasztva - a kenéshez
- A lisztben eelvegyítjük a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a vajat és a zsírt. A tejet kétfelé vesszük, az egyik felét simára keverjük a sóval és a tojássárgájával, a másik felét csomómentesre keverjük az élesztővel. A tejes keverékeket a lisztes részhez adjuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Legjobb ha a robotgép krémkeverő ( nem habverő ) karjával végezzük az összeállítást így nem olvad meg a zsiradék a kezünk által.
- A tésztát folpackkal letakarva hűtőben pihentetjük legalább 60 percig.
- A mákot elvegyítjük a morzsával, hozzáadjuk a narancs és a citrom lereszelt héját és a fűszereket. A vizet felfőzzük a cukorral kissé szirupos állagúra és leforrázzuk vele a mákot. Hozzákeverjük a lekvárt, a mézet majd 3 részre osztjuk és kihűtjük.
- A tésztát 3 egyforma részre osztjuk és egyenként kb 30 x 22 cm - es nagyságúra kinyújtjuk ( nem szabd alálisztezni ) . A töltetélet rákenjük a tésztára úgy, hogy körben 2 cm tészta szabadon maradjon. A két rövidebb és az egyik hosszabb oldalt ráhajtjuk a töltelékre, majd a hosszabb résznél fogva feltekerjük. Kicsit áthengereljük, a hajtásnál kissé lelapítjuk és sütőpapírral borított tepsibe tesszük, hajtással lefelé.
- Ha megvagyunk az össze rúddal, lekenjük tojássárgájával - az oldalát is alaposan - és hideg helyre tesszük, amíg megszárad a tojássárgája. Akkor jó ha már nem ragad a kezünkhöz. Ezután lekenjük tojásfehérjével és már meleg helyen kelesztjük tovább ( kb 1, 5 óra )
- A sütőt előmelegítjük 200 °C - ra, a bejgli tetejét és oldalát egy hústűvel megszurkáljuk és kb 35 - 40 perc alatt készre sütjük.
Nagy nagy kedvenc! :-)
VálaszTörlés