Tészta :
- 45 dkg liszt, 12 dkg vaj, 8 dkg zsír, 6 dkg cukor, 2 dkg friss élesztő, kb 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 1 kk só
Töltelék :
- 25 dkg őrölt mandula, 10 dkg cukor, 1 üveg málna lekvár ( 450 g )
Máz : - 8 dkg átszitált porcukor, 1 kk keserű mandulaaroma, víz
- Az élesztőt simára keverjük a tejföllel. A lisztet összevegyítjük a cukorral, a sóval majd elmorzsoljuk benne a zsírt és a vajat. Hozzáadjuk a tojássárgáját, az élesztős tejfölt és alaposan összegyúrjuk. 4 egyforma részre osztjuk és folpackba csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.
- A mandulát összevegyítjük a cukorral, a lekvárt egy szitán átpasszírozzuk.
- Kinyújtjuk az egyik tésztagombócot és egy kivajazott, lisztezett tepsibe ( kb 20 x 30 cm ) fektetjük. Megkenjük a lekvár 1 / 3 - ával, rászórjuk a cukros mandula 1 / 3 - át és addig rétegezzük amíg elfogynak a hozzávalók.
- Villával megszurkáljuk és meleg helyen kb 1 órán át pihentetjük. Előmelegített, 180 °C - os sütőben kb 40 percig sütjük. Kifordítjuk a tepsiből és tejesen kihűtjük.
- A mázhoz elkeverjük a porcukrot az aromával és annyi vízzel, hogy sűrű, de kenhető állagot kapjunk és egy kenőkéssel rásimítjuk a zserbó tetejére. Hagyjuk megszilárdulni, majd tetszés szerint szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése