Valahol azt olvastam, hogy a linzer alaptésztának legalább 6 órát kell eltölteni a hűtőben, nos nálam 1 napot várakozott a sütésre. A piros dió pedig egy nagy kedvenc - sikerült megint beszereznem - a csodás színe és íze miatt. A töltelékbe ezúttal datolya is került, amitől még szaftosabb és zamatosabb linzert kapunk.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta : - 30 dkg liszt, 8 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 20 dkg vaj, csipet só, 1 tojássárgája
Töltelék : - 1 dl víz, 10 dkg cukor, 15 dkg darált dió, 6 - 7 db aszalt datolya, 1 tk fahéj, 1 citrom reszelt héja, sárgabaracklekvár
Díszítés : - 6 dkg olvasztott tejcsokoládé, fél ek étolaj
- A tésztához a száraz hozzávalókat összevegyítjük majd összemorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük. ( legjobb ha egy éjszakát pihen a tészta )
- A vízből és a cukorból szirupot főzünk, a datolyát késes aprítóval pépesre aprítjuk. A diót elkeverjük a fahéjjal és a citrom lereszelt héjával majd összekeverjük a sziruppal ill. a datolyával.
- A tésztát, enyhén lisztes felületen kb 4 mm - es vastagságúra kinyújtjuk és 7 vagy 8 cm - es linzerkiszúróval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és előmelegített, 180 °C - os sütőben 8 percig sütjük.
- Minden egyes linzert vékonyan megkenünk lekvárral, minden másodikra teszünk a töltelékből és összeillesztjük.
- A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, egy zacskóba öntjük - aminek kivágjuk az egyik sarkát - és becsíkozzuk a linzereket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése