»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 70 dkg liszt
- 3 ek porcukor
- 1 kk só
- 25 g friss élesztő
- 1 tojás + 1 sárgája
- 7 dkg puha vaj
- 15 dkg tejföl
- kb 2 dl langyos tej
Kenéshez : - kb 10 dkg olvasztott vaj
Töltelék : - 10 - 15 dkg őrölt pirított mandula, 7 dkg porcukor
- Az élesztőt 1 dl cukros, tejben felfuttatjuk. A lisztet összeszitáljuk a cukorral és a sóval, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, a tejföllel elkevert tojásokat és hozzáadjuk a puha vajat. Elkezdjük összedolgozni és annyi tejet adagolunk hozzá, hogy inkább keményebb állagú tésztát kapjunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt, 2 darabra osztjuk majd azokat további 5 - 5 részre. A tésztagombócokat egyenként lisztes felületen, hártya vékonyra ( kb 40 x 25 cm ) nyújtjuk. A munkalapot olvasztott vajjal lekenjük, ráhelyezzük az első lapot, megkenjük olvasztott vajjal majd az 5 lapot úgy rétegezzük, hogy a közöket olvasztott vajjal megkenjük. A felsőt lapot már nem kenjük le. Ezután az egyik hosszabbik oldalt egyenesre vágjuk és feltekerjük mint a bejglit. A rúdból 2 - 3 ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
- A csigák közepébe mélyedést készítünk, ide szórunk 2 teáskanál tölteléket és a tészta széleit összecsipkedjük. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk úgy, hogy az összetétel alulra kerüljön.
- 180 °C - os sütőben halványra sütjük. Ha kihűltek, meghintjük porcukorral.
Nagyon szép lett, gratulálok a türelmedhez! És köszi, hogy megmutattad.
VálaszTörlésIli
Köszönöm:)
TörlésA videót is megnéztem, aprólékos munka, a végeredmény önmagáért beszél.A tiéd is nagyon szép lett, és nagyon finom lehet. Ezt is ki kell próbálni. Marika
VálaszTörlésHát azért én nem babráltam a formázással annyit, inkább a lapok kinyújtása telt több időbe. Sok sikert az elkészítéséhez !
Törlés