,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. január 20., szerda

~ BAKLAVA ROLLS ~



 A baklavát gondolom nem kell bemutatni. Aki már kóstolta az biztosan elmondhatja róla, hogy elképesztően finom, töményen édes, ropogós édesség. De aki még nem evett ilyet az mindenképp készítse el, hiszen roppant egyszerű és ízletes török sütemény. Általában pisztáciával készítik, de használható hozzá dió, mandula, mogyoró, vagy ezek keveréke. Mivel az ünnepekről sok mandula megmaradt, így most ezzel készítettem egy különleges technikával. A diós - répás  baklava receptjét pedig itt találjátok : Diós - répás baklava
 A formázáshoz segítség :


»HOZZÁVALÓK« - 5 rúdhoz
- 10 db réteslap
- 20 dkg olvasztott vaj 
- 1 dl olaj
- kb 15 dkg őrölt mandula
Szirup :
- 15 dkg cukor
- 2 ek méz
- 2 dl víz
- 1 narancs vagy citrom leve - sziruposra főzve

  1. Miután kicsomagoltuk és kitekertük a réteslapot, takarjuk le nedves konyharuhával. Fektessünk egy lapot sütőpapírra, kenjük meg olvasztott vaj és olaj keverékével majd szórjuk meg mandulával. 
  2. Vegyünk egy kisebb kb 2 cm átmérőjű sodrófát vagy botot ( nálam fa partvisnyél ) és tekerjük rá a lapot. Tegyük félre. Kenjünk meg ismét egy réteslapot a vajas olajos keverékkel, illesszük a széléhez az előzőleg feltekert tésztát és tekerjük fel. Ezután a két kezünkkel toljuk össze a sodrófán a tekercset olyan méretűre, amilyen a tepsink hosszabbik oldala. ( nálam 27 cm ) és húzzuk le a sodrófáról. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. 
  3. Ezt a műveletet még négyszer ismételjük meg. Kenjük le a rudakat a megmaradt vajas keverékkel és tegyük 180 °C - ra előmelegített sütőbe. Süssük aranybarnára.
  4. A sziruphoz főzzük szirupos állagúra a hozzávalókat majd ha megsültek a tekercsek, a tepsiben vágjuk kisebb darabokra és locsoljuk meg sziruppal. Végül szórjuk meg apróra vágott pisztáciával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése