,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. február 14., vasárnap

~ CSÍKOS PUNCSSZELET ~





»HOZZÁVALÓK«
Piskóta : 
- 3 tojás, 3 ek cukor, 3 ek liszt, 1 ek olaj
- 2 tojás, 2 ek cukor, 2 ek liszt, 1 / 2 ek  olaj
- 2 tojás, 2 ek cukor, 2 ek liszt, 1 / 2 ek olaj, pár csepp piros ételfesték
Töltelék :
- 15 dkg cukor, 2 dl víz, 1 dl málnaszörp, 1 narancs leve, 2 ek kakaópor, 3 ek baracklekvár, 1 ek rumaroma
- 4 - 5 ek baracklekvár a kenéshez 
Fondán : - 50 dkg kockacukor, 175 ml víz, 2 ml ecet, pár csepp piros ételfesték

  1. A 3 piskótát egy kb 28 x 18 cm - es tepsiben egyenként megsütjük. A 3 tojásosból készültet kettévágjuk, ez lesz a sütemény alja és a teteje. 
  2. A 2 tojásos piskótákból  levágunk 2 - 2 db 4 - 4 cm - es csíkot. Így lesz 2 rózsaszín és 2 sárga piskótacsíkunk. A maradékot pedig felkockázzuk.
  3. A töltelékhez a vízből és a cukorból szirupot főzünk, hozzákeverjük a narancslét, a málnaszörpöt és a rumot. Elveszünk belőle kb fél dl - t, a többit ráöntjük a kakaóporral átforgatott piskótakockákra és hagyjuk hogy felszívódjon. Végül hozzákeverjük a lekvárt.
  4. Összeállítás  : az egyik piskótát megkenjük a félretett szirup felével, rásimítjuk a töltelék felét, majd ráhelyezünk egy sárga és egy rózsaszín piskótacsíkot. Erre lekvárt kenünk, majd a sárga piskótára a rózsaszínt, a rózsaszínre pedig a sárga piskótacsík kerül.. Ismét lekenjük lekvárral, rákenjük a megmaradt tölteléket és beborítjuk a sziruppal átitatott piskótával. A sütemény tetejére súlyt helyezünk ( pl egy vastagabb vágódeszkát ) és hűtőben egy éjszakát hagyjuk préselődni.
  5. A fondant elkészítése itt : Fondán főzése. Másnap a süti széleit egyenletesre vágjuk és az egészet körbe kenjük forró baracklekvárral. A fondánt vízgőz felett felmelegítjük ( kb 40 °C - ra  ) megszínezzük és leöntjük vele a süteményt.

1 megjegyzés: