,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2016. október 30., vasárnap

~ NARANCSOS - SÜTŐTÖKÖS PITE ~




  Az intenzív narancsos ízt,  a sütőtök narancsban való főzése adja. A tök teljesen átvette a gyümölcslé ízét, a főzés végén pedig egy ragacsos, kissé karamellizálódott  tökpürét kapunk. Habár a recept hozzávalói  egy nagyobb  piteformához valók, ugyanúgy elkészíthetjük 3 kisebb formában is, úgy ahogy én is tettem. Nekem így sokkal jobban tetszenek a cuki kis szeletkék.

»HOZZÁVALÓK«
Tészta : 
- 18  dkg liszt, 8 dkg kukoricaliszt, csipet só, 1 ek  porcukor
- 15 dkg hideg vaj, 1 tojás, 1 - 2 ek hideg víz
Töltelék : 
- 60 dkg sütőtök ( pucolt menyiség ),  10 dkg barnacukor, 1 tk friss gyömbér
- 1, 5 dl narancslé, 1 dl víz, 1 fahéjrúd
- 25 dkg mascarpone, 2 tojás, 1 narancs reszelt héja, 1 tk vaníliakivonat


  1. A tészához összekeverjük a liszteket, a porcukrot, a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, a vizet és összegyúrjuk. Fóliába tekerve, hűtőbe tesszük.
  2. A sütőtököt  kisebb kockákra vágjuk, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért, a fahéjrudat, felöntjük a narancslé és víz keverékével, majd szirupos állagúra összefőzzük. Egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön, majd pürésítjük. 
  3. A krémsajtot, a tökpürét, és a tojásokat alaposan kikeverjük, majd ízesítjük narancshéjjal és vaníliával. ( ha szükséges adhatunk még hozzá 1 - 2 ek cukrot )
  4. A tésztát egy kb 24 cm - es piteformába nyújtjuk, az alját villával megszurkáljuk, majd kibéleljük sütőpapírral, szárazbabot vagy lencsét szórunk bele és 180 °C - on 20 perc alatt elősütjük. A tésztát kivesszük a sütőből, beleöntjük a tölteléket és visszatoljuk a sütőbe kb 35 percre. 









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése