Az intenzív narancsos ízt, a sütőtök narancsban való főzése adja. A tök teljesen átvette a gyümölcslé ízét, a főzés végén pedig egy ragacsos, kissé karamellizálódott tökpürét kapunk. Habár a recept hozzávalói egy nagyobb piteformához valók, ugyanúgy elkészíthetjük 3 kisebb formában is, úgy ahogy én is tettem. Nekem így sokkal jobban tetszenek a cuki kis szeletkék.
Tészta :
- 18 dkg liszt, 8 dkg kukoricaliszt, csipet só, 1 ek porcukor
- 15 dkg hideg vaj, 1 tojás, 1 - 2 ek hideg víz
Töltelék :
- 60 dkg sütőtök ( pucolt menyiség ), 10 dkg barnacukor, 1 tk friss gyömbér
- 1, 5 dl narancslé, 1 dl víz, 1 fahéjrúd
- 25 dkg mascarpone, 2 tojás, 1 narancs reszelt héja, 1 tk vaníliakivonat
- A tészához összekeverjük a liszteket, a porcukrot, a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojást, a vizet és összegyúrjuk. Fóliába tekerve, hűtőbe tesszük.
- A sütőtököt kisebb kockákra vágjuk, egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a gyömbért, a fahéjrudat, felöntjük a narancslé és víz keverékével, majd szirupos állagúra összefőzzük. Egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön, majd pürésítjük.
- A krémsajtot, a tökpürét, és a tojásokat alaposan kikeverjük, majd ízesítjük narancshéjjal és vaníliával. ( ha szükséges adhatunk még hozzá 1 - 2 ek cukrot )
- A tésztát egy kb 24 cm - es piteformába nyújtjuk, az alját villával megszurkáljuk, majd kibéleljük sütőpapírral, szárazbabot vagy lencsét szórunk bele és 180 °C - on 20 perc alatt elősütjük. A tésztát kivesszük a sütőből, beleöntjük a tölteléket és visszatoljuk a sütőbe kb 35 percre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése