Keressétek a citromok között elvegyülő, kanárisárga színű citrusfélét a Meyer citromot, amit ilyenkor január és február tájékán lehet beszerezni. Érdemes több kilót is bespajzolni belőle, hiszen isteni citromkrém készül belőle : Meyer lemon curd, a kifacsart levét lefagyaszthatjuk, lereszelt héja cukorral elkeverve pedig sokáig eláll.
»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 20 dkg liszt. 3 dkg porcukor, csipetnyi só, 1 kk sütőpor
12 dkg vaj, 1 tojás, 1 - 2 ek hideg víz
Meyer citromkrém :
- 2 meyer citrom, 15 dkg cukor, 3 tojás
8 dkg lágy vaj
Mákos réteg :
- 25 dkg krémes túró, 15 dkg darált mák, 12 dkg cukor, 1 dl tejföl
1 tasak vaníliás cukor, 1 meyer citrom héja, 1 tojás
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összeállítjuk, majd átlátszó fóliába csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A tésztát sütőpapírral bélelt ( kb 25 x 25 cm ) tepsibe simítjuk, villával megszurkáljuk és 160 °C - on 15 perc alatt elősütjük.
- A citromkrémhez, lereszeljük az egyik citrom héját és kifacsarjuk mindkettő levét. Hozzáadjuk a cukrot, a tojásokat és alacsony lángon, állandó keverés mellett besűrítjük ( de lehet vízgőz felett is, akkor biztosan nem lesz rántotta a tojásból, de ez a művelet kissé időigényesebb ) majd hozzákeverjük a vajat és kihűtjük.
- A mákos réteghez alaposan kikeverjük a hozzávalókat.
- Az elősült tésztát megkenjük a citromkrémmel, majd óvatosan rásimítjuk a mákos réteget és visszatesszük a sütőbe kb 30 - 35 percre.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése