Tészta :
- 45 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2 ek porcukor
- 1 tojássárgája
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 kk só
- kb 2 , 5 dl langyos tej
Töltelék I. :
- 20 dkg nyers marcipánmassza
- 2 - 3 ek víz
Töltelék II:
- 10 dkg lágy vaj
5 dkg porcukor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 3 - 4 ek darált héjas mandula
és még : - 1 tojás - a kenéshez
- pirított mandulalapok - a szóráshoz
- 1 dl langyos tejben elkeverünk 1 tk cukrot, hozzámorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
- A lisztet összeszitáljuk a sóval és a porcukorral, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük az olvasztott vajat, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és a tejet, majd alaposan kidolgozzuk. Letakarva, langyos helyen a duplájára kelesztjük.
- A töltelékhez, a marcipánt lereszeljük majd simára keverjük a vízzel, a vajat habosra keverjük a cukrokkal.
- Ha a tészta megkelt kétfelé osztjuk, az egyik felét belenyújtjuk egy vajjal kikent püspökkenyérformába és rákenjük a marcipános tölteléket.
- A tészta másik felét kb 3 - 4 es nagyságúra kinyújtjuk, rákenjük a vajas cukros keveréket, megszórjuk darát mandulával és feltekerjük mint a bejglit. Az így kapott rúdat kb 10 egyenlő részre vágjuk és a csigákat ráhelyezzük a marcipános töltelékre. A tetejüket tojással lekenjük és megszórjuk mandulával. 30 percig pihentetjük és 180 °C - ra előmelegített sütőben, szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése