Ismerkedem a kölessel és kár, hogy mostanáig halogattam a belőle készült ételek, édességek fogyasztását. Ezek a golyók az olasz arancini mintájára készültek és a ropogós kölesgombócok paradicsomszószba mártogatva istenien finomak. Érdemes mindjárt dupla adaggal kezdeni és a kölest, úgymint a rizottót érdemes előző nap elkészíteni.
»HOZZÁVALÓK«
- 10 dkg köles
- 2 dl zöldségalaplé
- 1 ek parmezán
- 1 tojás
- 1 újhagymaszár
- só - ízlés szerint
- só - ízlés szerint
- pár ek zsemlemorzsa
- mini mozzarellagolyó
- liszt, tojás, zsemlemorzsa - a panírozáshoz
- liszt, tojás, zsemlemorzsa - a panírozáshoz
- olaj - a sütéshez
- A kölest folyóvíz alatt átöblítjük, majd felöntjük az alaplével és puhára főzzük. Még melegen hozzákeverjük a parmezánt, a finomra vágott hagymaszárat és kihűtjük.
- Ha a köles kihűlt, hozzáütjük a tojást, ízlés szerint sózzuk és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formálható masszát kapjunk. 30 percre hűtőbe tesszük, majd bevizezett kézzel golyókat formázunk, aminek a közepébe 1 - 1 mozzarella golyót teszünk.
- Az elkészült golyókat dupla panírozással bepanírozzuk, azaz először lisztbe, felvert sózott tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk, majd ismét tojásba ill. zsemlemorzsába.
- A panírozott kölesgolyókat forró, bő olajban kisütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése