,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2018. december 12., szerda

~ ZSERBÓTEKERCS ~




»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 22 dkg liszt
- 2 ek porcukor
- 8 dkg vaj
- 15 g friss élesztő
- csipet só
- 1 tojás
- 50 ml langyos tej
- tejföl - szükség esetén
Töltelék : 
- kb 15 dkg darált dió
- 5 dkg cukor
- kb 3 - 4 ek baracklekvár
tetejére :
- 3 dkg vaj
- 2 ek kakaópor
- 10 dkg porcukor
- 2 - 3 ek forróvíz
- durvára vágott dió

  • A tejben elkeverünk 1 kk porcukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A lisztet összevegyítjük a porcukorral, a sóval, majd elmorzsoljuk benne a vajat, azután hozzáadjuk a tojást, a felfutott élesztőt és összegyúrjuk.
  • A tésztát becsomagolva 30 percre hűtőben pihentetjük, majd lisztezett felületen kb 3 mm - es vastagságú téglalap alakúra kinyújtjuk. Megkenjük lekvárral és rászórjuk a cukorral elkevert diót. A tésztát a hosszabbik oldalánál fogva óvatosan feltekerjük és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.  
  • Kb 60 percig meleg helyen kelesztjük, majd 180 °C - ra melegített sütőben kb 30 - 35 perc alatt megsütjük. 
  • A mázhoz egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a kakaóport, a porcukrot és annyi forró vizet adunk hozzá, hogy jól kenhető masszát kapjunk. Azután bekenjük vele a kihűlt tésztarudat, megszórjuk a tetejét dióval és hagyjuk megszáradni rajta a csokimázt.


1 megjegyzés:

  1. Érdekes, mivel a zserbót nagyon szeretem, lehet, hogy megpróbálom karácsonyra! Ilyet még úgyse evett senki nálunk - érdekesség lesz, mivel finomnak is szépnek is néz ki! Köszönet érte!!

    VálaszTörlés