Mézes lap :
- 25 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 2 dkg vaj
- 1 tojás, 1 ek méz, 1 tk mézeskalácsfűszer
- 1 / 2 tk szódabikarbóna, kevés tej - szükség esetén
Karamellkrém :
- 5 dl tej, 15 dkg cukor
- 1 / 2 kk szódabikarbóna
továbbá :
- 10 dkg puha vaj, 2 ek méz, rum
- darált dió
- A tésztához a vajat, a mézet, a porcukrot, a mézes fűszert és a tojást egy edényben, gőz felett összemelegítjük, majd hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet és az egészet összegyúrjuk. ( ha szükséges adjunk még hozzá tejet ). A tésztát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe nyújtjuk és 170 °C - os sütőben kb 15 perc alatt megsütjük.
- A tejet egy magasabb falú lábasba öntjük, hozzáadjuk a cukrot és a szódabikarbónát, majd kb 60 percig alacsony lángon, párszor átkeverve sűrű karamell színűre főzzünk.
- A kihűlt tésztát egy késes aprítóval morzsásra aprítjuk, azután hozzáadjuk a mézet, a vajat, a rumot és annyi karamellt, hogy jól formázható masszát kapjunk. A masszából diónyi golyókat formázunk és darált dióba hempergetjük.
Nagyon tetszik, finom lehet! Erre a sütire lehet hogy hamarabb ráveszem magamat mint az oly régen listán várakozó marlenkára:-))
VálaszTörlésKedves Éva ! Szerintem a marlenkát se halogasd, mert ha egy kicsit időigényes is, az íze mindenért kárpótol :)
Törlés