»HOZZÁVALÓK«
Sárga piskóta :
- 4 tojás, 16 dkg cukor, 16 dkg liszt, 2 ek víz
- kb 4 ek baracklekvár
Rózsaszín piskóta :
- 3 tojás, 12 dkg cukor, 12 dkg liszt,
- 1 ek víz, pár csepp piros ételszínezék
Szirup :
- 2 , 5 dl víz, 15 dkg cukor, 1 narancs leve
- 1 / 2 fiola rumaroma, 2 ek mazsola
máz :
- 25 dkg cukor, 125 ml víz, 1 kk 20 % - os ecet
- 1 tk rumaraoma, pár csepp ételszínezék
- A sütőt 190 °C - ra előmelegítjük, a sárga piskótához, a tojást fehéredésig habosítjuk a cukorral, ezután hozzáadjuk a vizet és 2 részletben hozzászitáljuk a lisztet, majd egy spulával óvatosan beleforgatjuk a tojáshabba. A masszát egy sütőpapírral bélelt kb 18 * 25 cm - es sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk és kb 15 - 20 perc alatt megsütjük.
- A rózsaszín piskótát is megsütjük, csak piros életfestéket keverünk hozzá.
- A sziruphoz a vizet a cukorral, narancslével, mazsolával, aromával szirupos állagúra összefőzzük.
- A kihűlt sárga piskótát lapjában kettévágjuk és mindkét lapot megkenjük lekvárral. A rózsaszín piskóta mindkét oldalát jól átitatjuk a sziruppal, majd az egyik lekváros lapra tesszük, erre ráborítjuk a másik sárga lapot, a lekvárral megkent oldalával. A süteményre sütőpapírt vagy fóliát terítünk erre egy tepsit vagy tálcát téve 2 - 3 óran keresztül lesúlyozzuk. Ezután a tetejét nagyon vékonyan megkenjük átszűrt baracklekvárral.
- A mázhoz a cukrot a vízzel és az ecettel gyöngyözve kb 15 percig főzzük, majd állandó keverés mellett kihűtjük - ez alatt szépen kifehéredik és besűrűsödik. ( ha nem fehéredne, akkor tegyük vissza 2 - 3 percre még forralni ) Ekkor hozzákeverünk annyi a színezőt, hogy elérjük a kellő színt és az aromát. A mázat ráöntjük a sütemény tetejére és egy kenőkéssel szétkenjük rajta. A máz megszáradása után, a süteményt forró vízbe mártott késsel szeleteljük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése