»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt, 25 g friss élesztő, 3 ek porcukor, csipet só
- 5 dkg lágy vaj, 1 ek vaníliás cukor, 1 tojássárgája
- kb 3 dl langyos tej
továbbá :
- 1 tojás - a kenéshez, mazsola
- cukor - a szóráshoz
- 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, a felfutott élesztőt, a tojássárgáját és a tejet, majd elkezdjük dagasztani. Ha a tészta összeállt beledolgozzuk a vajat és hólyagosra dagasztjuk. Letakarva kb 30 percig kelesztjük.
- A tésztát kb 12 részre osztjuk és kigömbolyítjuk. Mindegyik tésztagombóc háromnegyedéből kb 25 cm - es hurkákat sodrunk, amit csigaalakúra tekerjük - ez lesz a nyuszi teste - és egymástól távolabb egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
- A maradék tésztából kb 15 - 17 cm - es hurkákat sodrunk és megformázzuk a nyuszi fülét úgy, hogy a tészta két végét egymásra hajtjuk, hogy legyen egy kis hurok. A fület tojásfehérjével megkenve a testhez illesztjük és a hurok közepébe egy - egy szem mazsolát helyezünk. A tésztát enyhén felvert tojással lekenjük és 30 percig még kelesztjük. A sütés előtt megszórjuk cukorral és 180 °C - ra melegített sütőben, kb 25 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése