»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt, 1 ek porcukor, 1 kk só
- 25 g friss élesztő, 1 tojás, 1 tojássárgája
- 5 dkg vaj, kb 3 dl tej
- kb 5 dkg olvasztott vaj - kenéshez
- 1 tojás - a tetejére
- Az élesztőt 1 dl tej és 1 tk cukor keverékében felfuttatjuk. A liszet egy tálba szitáljuk, hozzákeverjük a sót, a porcukrot, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojásokat , a tejet és elkezdjük dagasztani. Ha már a tészta összeállt beledolgozzuk a vajat. A tésztát meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Ha a tészta megkelt kétfelé osztjuk, az egyik részt kb 30 * 20 cm - es nagyságúra kinyújtjuk, megkenjük a vaj felével és hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Az így kapott rudat ujjnyi szeletekre vágjuk, kissé összetoljuk és egy kivajazott formába helyezzük. Így járunk el a másik tésztagombóccal is.
- A kalács tetejét lekenjük tojással, majd hagyjuk a duplájára kelni. Sütés előtt mégegyszer átkenjük és 180 °C - ra melegített sütőben, szép pirosra sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése