Nagyon szeretem a cukkinit, mindig ültetek legalább egy bokorral a kis veteményesembe. Olyan univerzális zöldség a konyhában, mert nagyon sokféleképpen felhasználható: rántva, töltve, párolva, grillezve, salátának, levesnek, lecsóhoz adva, pörköltnek, sőt sütik krémjéhez, palacsinta, muffinok tésztájához is adható. De még a virágját is ránthatjuk. Nálunk egyébként a rántott változat a legkedveltebb. Most én egy tejszínes-sonkás változatot készítettem.
HOZZÁVALÓK:
-1 közepes zsenge cukkini
-20 dkg sonka
1fej fokhagyma
1fej vöröshagyma
-2 dl tejszín
-petrezselyemzöld
-1 paradicsom
-25 dkg tészta
-olivaolaj, só, bors, ételízesítő
ELKÉSZÍTÉS:
Elősször lereszeljük a cukkinit, sózzuk és állni hagyjuk.
Serpenyőben olivaolajat hevítünk, az egész fokhagymát kettévágjuk és megpirítjuk, ettől máris kellemes fokhagymaízű olajat kapunk. Amikor szépen megpirult, kivesszük, majd a vöröshagymát is megfonnyasztjuk az olajon, ezután rátesszük a felkockázott sonkát,
kicsit lepirítjuk. A közben a levet engedett cukkinit kinyomkodjuk és hozzáadjuk a sonkához, a paradicsom héját lehúzzuk, apró kockára felvagdossuk és mehet a serpenyőbe. A megmaradt fél fokhagymát belepréseljük a főzőtejszínbe, borsozzuk, adunk hozzá egy kis delikátot, jól elkeverjük és ráöntjük a cukkinis sonkára. Addig forraljuk amíg besűrűsödik, megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk meg . A végén rászórjuk a felaprított petrezselymet és összekeverjük.
A tésztát enyhén sós, lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük és tálalhatjuk.
JÓ ÉTVÁGYAT!
Én is nagyon szeretem a cukkinit! Ezt a receptet is felvettem a jövő heti étrendünkbe! :))
VálaszTörlésHol lehet ilyen tésztát kapni? Még nem tűnt fel nekem sehol... Köszi!
VálaszTörlésSzia! Ne haragudj,hogy ilyen későn válaszolok,de üdülni voltam. A tészta olaszo.-ból van. De a lidl-ben vagy a penny-ben is szokott hasonló formájú és szinű lenni amikor olasz hét van.
TörlésCukkinit imádom, színes tésztát még nem főztem, de nagyon jól néz ki!:))
VálaszTörlés