,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. január 21., hétfő

MIKSZÁTH avagy PALÓCLEVES




Nem is tudom, hogy ez a leves miért nem került még fel a blogra, hiszen elég sűrűn készítem. Nemrég Barbinál láttam, nagyon szeretjük, mert igen laktatós és ízletes leves. Friss parasztkenyérrel az igazi.
  Az étel eredetileg nem a Palócföldről származik, bár némi köze azért van a palócokhoz: annyiban, hogy Mikszáth Kálmán tiszteletére kreálták. Gundel János készítette az általa igen tisztelt író számára az első palóc levest 1892-ben. A receptjében és készítési módjában nincs semmi úri rafinéria, amint el is várjuk egy ilyen paraszti elnevezésű, egyszerű levestől.




Egy kanálnyi zsíron megfonnyasztunk egy apróra vágott vöröshagymát. Megszórjuk pirospaprikával  és hozzáadjuk a kilónyi kockázott sertéscombot.  Felöntjük vízzel és ízesítjük őrölt köménnyel, 1 - 2 babérlevéllel, sóval, borssal, ételízesítővel, zúzott fokhagymával, petrezselyemzölddel. Amikor már a hús, majdnem puha, hozzáadjuk a felkockázott burgonyát, a zöldségeket a zöldbabot és készre főzzük. 2 dl tejfölbe elkeverünk 1 ek lisztet és behabarjuk a levest. Összeforraljuk majd ha szükséges utóízesítjük.


JÓ ÉTVÁGYAT !



8 megjegyzés:

  1. Sokunk nagy kedvence, nálunk is a legkedveltebb levesek közé tartozik! :) Nálunk zöldségféle a krumpli kivételével nem szokott kerülni bele, de nagyon guszta nálad zöldségekkel készítve is! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Készítettem, már anélkül is, de olyan szép színkavalkád alakul ki és szeretjük is, így legalább a nyuszinknak is jutott belőle - mármint a zöldségek héja.

      Törlés
  2. Ez az a leves, melyet sokszor ettem már, de még nem főztem ilyet. Pedig annyira finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Erika! Szerintem készítsd el,mert a saját szájízlésedre alakíthatod:)

      Törlés
  3. Én nem is tudtam, hogy a nálunk is igen népszerű palóclevest Mikszáth Kálmán tiszteletére alkották. De, ahogy mondani szokták, jó pap is holtig tanul...:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Minden ételnek valahol megvan az eredete és az elnevezése, csak sokszor nem is tudunk róla. Ezt a levest állítólag Gundel levesnek is hívják, mivel ő készítette. Azért 120 évvel ezelőtt is tudták, hogy mi a finom:)

      Törlés
  4. A Palóc levessel már értem el főzőversenyen 2. helyezést, az eredeti birkahúsból, zöldségek nélkül, és szigorúan zöld zöldbabból készül. Én bolondítom kis majorannával, tárkonnyal, citromlével, ecettel, és pici cukorral. Istenien pikáns! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gratulálok! Szoktam zöldbabbal is készíteni,főleg nyáron. A tárkonytól el is hiszem ,hogy pikáns lett a levesed:)

      Törlés