,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. február 16., szombat

HARLEKIN SZELET





Többször sütöttem már ezt az omlós lekváros szeletet különböző lekvárral, de nem tudtam, hogy harlekin szelet a neve, mindaddig  amíg egy gasztro újságban nem olvastam róla . De megtaláltam Barbinál és Aledánál is, ők pogácsának, pontosabban bohóc pogácsának nevezték. 
Nagyon finom, omlós tészta az alap, pikáns lekvárral, ( málna, meggy, eper, szamóca, stb. ), a tetejére cukros tojásos krém került, amit  aszalt vörösáfonyával  és vágott pisztáciával  szórtam meg. Legalább egy éjszaka pihentetni kell, hogy jól összepuhuljon a tészta a lekvártól és jobban lehessen szeletelni.






HOZZÁVALÓK
Tészta :
- 40 dkg liszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 3 - 4 ek tejföl, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliáscukor, csipetnyi só
 Összeállítás :
- 1 nagy üveg málna lekvár ( én átpasszíroztam a magok miatt )
Krém :
- 4 tojássárgája, 18 dkg porcukor, 1 cs vaníliás cukor
  • A tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrunk és hűtőben legalább félóráig pihentetjük.
  • Három részre osztjuk, egyesével vékonyra kinyújtjuk, 180 °C - os sütőben, ( 20 x 30 ) tepsi hátán külön - külön megsütjük. Előtte villával megszurkáljuk.
  • Amíg sül a harmadik lapunk, a krémhez habosra keverjük a tojássárgákat a cukrokkal, majd miután megsült, rögtön a forró tésztára rákenjük, megszórjuk az összevágott aszalt gyümölccsel ( ez lehet vegyesen is ) és  pisztáciával.
  • A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni, majd betöltjük gazdagon lekvárral.




Juditka Konyhája




11 megjegyzés:

  1. Nagyon különleges sütemény! Hallottam már róla, de még sosem sütöttem. Nagyon tetszetős!

    VálaszTörlés
  2. Még sose ettem, de nagyon finomnak hangzik. Van is itthon rengeteg lekvárom...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép, egyszerű sütemény, de egy ünnepi asztalon is megállná a helyét. Lehet, hogy Húsvétkor megsütöm :-)))

    VálaszTörlés
  4. Kriszti, Csiperke, Lujza
    Tényleg egyszerű süti, kiváló választás akár húsvéti aprósüteménynek is. A tetejét pedig akár dióval vagy mogyoróval és többféle aszalt gyümölccsel még pikánssá tehetjük.

    VálaszTörlés
  5. Sok helyen láttam már, csodaszép lett nálad is! :) Külön feldobja az aszalt vörösáfonya és a pisztácia a tetején, nagyon mutatós így! :)

    VálaszTörlés
  6. Itt a nagyim receptje, de még nem voltam ember, hogy elkészítsem. Lehet most, hogy megláttam a te csodaszép Harlekinodat, rászánom magam.

    VálaszTörlés
  7. Egyszerű és nagyon mutatós süti. Ezt is meg fogom majd sütni.

    VálaszTörlés
  8. Elkészült, már fel is szeleteltem. Igaz, azt írtad, hogy másnap szeleteljük, de én már nem bírtam ki. Szerintem jól sikerült, csak sok lett benne a lekvár, legközelebb kevesebbet teszek bele.

    VálaszTörlés
  9. Kedvenc ünnepi süteményünk.Nagyanyám mindig ribizlikocsonyával állította össze a lapokat. A díszítésre mazsolát használt,a szemeket dominószerűen rakta ki.

    VálaszTörlés
  10. A krémet csak a forró lapra kell kenni és sütni nem kell ?

    VálaszTörlés