,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. március 17., vasárnap

TIRPÁK KÁPOSZTA




Ez a finom, egyszerű káposztás étel, Szabolcs - megyéből származik. A tirpákok, felvidéki eredetű, szlovák gyökerű, igen dolgos földművelő emberek voltak. 
Bár az eredeti receptben nincs szalonna, én mégis sütöttem be, de elkészíthetjük rizses - darálthúsos töltelékkel is.

HOZZÁVALÓK
- 1 közepes fejeskáposzta
- 4 tojás
- 5 dkg vaj
- 3 - 4 ek házi fehér morzsa
- só, bors, 
- 1 - 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg kolozsvári szalonna ( elhagyható )
- 2 ek zsír



- A káposztának kivágjuk a torzsáját, lobogó vízbe tesszük és  leválasztunk 5 - 6 levelet.
- A többit vékony csíkokra összevágjuk és sós vízben megfőzzük.
- Leszűrjük, zsíron megpirítjuk és kihűtjük.
- A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját elkeverjük a vajjal és a morzsával, ízesítjük, majd hozzáadjuk a káposztát.
- A szalonnát kockázzuk és kisütjük, hozzákeverjük a masszához.
- A fehérjét pici sóval habbá verjük és lazán beleforgatjuk a káposztás masszába.

Egy, előzőnap kifőzött abrosz közepét vékonyan bekenjük zsírral és a káposztaleveleket köralakban, szorosan egymás mellé kirakjuk. 
Középre ráöntjük a masszát.



 Óvatosan összefogva, lazán összekötjük az abroszt  egy madzaggal és fakanál nyelére akasztva, lobogó vízben kb 1 óráig főzzük.
Egy óra elteltével, kivesszük a vízből, lecsepegtetjük, óvatosan kicsomagoljuk ( Vigyázat forró! ) és cikkekre vagdossuk.














3 megjegyzés:

  1. Milyen mutatós és különleges étel! :) Annak ellenére, hogy szabolcsi vagyok, nem is hallottam még róla, de nagyon tetszik! :)

    VálaszTörlés
  2. Óóó, tegnap volt Borbás Marcsi műsorában. Már ott is nagyon tetszett ez az étel. Igaz nem is ismerték házigazdák. Pedig a szabolcsi ételek nagyon finomak, azon nőttem fel én is. :))

    VálaszTörlés
  3. Fantasztikusan néz ki! Bár picit macerásnak tűnik az elkészítése, mindenképpen kipróbálandó!

    VálaszTörlés