Édes kis finomság. Fahéjas, kelt tésztájú zsömlécskék, amik a saját tésztájával, durvára vágott mandulával és sok - sok tejszínhabbal vannak töltve. Ebédre készítettem a csülkös bableves után, második fogásként és igazán jól esett ez a könnyed, finom, édes semmiség.
HOZZÁVALÓK
Tészta - 40 dkg liszt. fél cs. élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott vaj, fél tk só, 1 tk fahéj, 2 - 2 , 5 dl tej
1 tojás - a lekenéshez
Töltelék - 10 dkg mandula, 2 ek porcukor, 1 tk vaníliaaroma, 1 - 2 dl tejszín, 2 - 3 dl tejszín habbá verve, 1 cs habfixáló
- Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk.
- Majd ha felfutott, a többi hozzávalóval együtt tésztát dagasztunk és meleg helyen, letakarva a duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, kissé átgyúrjuk és 10 - 12 db - ra osztjuk.
- Gömbölyítjük és sütőpapíros tepsibe rakjuk.
- Hagyjuk még kb 20 percig kelni, majd sütés előtt, lekenjük enyhén felvert tojással, előmelegített 180 °C - os sütőben, 10 perc alatt megsütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
- Mindegyiket kb a háromnegyedénél kettévágjuk, a belsejüket kiszedjük.
- Elkészítjük a tölteléket : a mandulát durvára vágjuk, összekeverjük a cukorral, a vaníliával és a kiszedett zsömletöltelékkel, majd hozzáöntjük a tejszínt is.
- Hagyjuk egy kicsit pihenni, majd a krémmel betöltjük a zsömléket.
- A tejszínt a fixálóval habbá verjük és nyomózsák segítségével rányomjuk a töltelékre.
- Visszahelyezzük a zsömlék tetejét és porcukorral meghintjük.
Ötlet :innen
Juditka Konyhája
Ezt sem utasítanám vissza (nagyon szépek), na de a csülkös bablevest...maradjunk annyiban, hogy azt sem :D :D :D
VálaszTörlésNagyon guszták, és a képek is gyönyörűek! ;)
VálaszTörlésNagyon szépek! Én is kérnék belőle!
VálaszTörlés