Olaszországban kóstoltam hasonló kávés rizsdesszertet, gondoltam itthon is elkészítem ( az íze és a kinézete alapján ) a nekem megfelelő változatát. Mivel kávérajongó vagyok, nagyon bejön, főleg ha a kávéhoz még egy kis narancslikőrt is löttyintünk.
A tejberizs a hozzá kevert mascarponétól kellemesen krémes állagú lesz, a kávé pedig a narancslikőrben áztatott mazsolával fenséges ízt alkot.
Természetesen a rizs ( risotto ) és a kávé is olaszo. - ból való.
- 20 dkg risotto rizs
- kb 1 l tej
- 1 kk vaj
- csipet só
- 1 vaníliarúd kikapart belseje
- 4 ek mascarpone
- kb 4 ek cukor ( ízlés szerint )
KÁVÉSZÓSZ
- egy főzet ( 4 adag ) presszó kávé
- 1, 5 dl narancslikőr
- 5 dkg mazsola
- cukor ( ízlés szerint )
- 1 tojássárgája
- A rizst kb fél l tejben odatesszük főni, hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart belsejét, a vajat és a csipet sót is.
- Állandó kevergetés mellett, alacsony hőfokon főzzük puhára, lassanként adagolva hozzá még a maradék tejet.
- Ha megpuhult a rizs, keverjük hozzá a cukrot és a krémsajtot.
- A szószhoz áztassuk be a mazsolát a likőrbe
- Főzzük le a kávét, öntsük egy lábosba és adjuk hozzá az ízlés szerinti cukrot.
- A tojássárgájával keverjük simára, majd kis lángon sűrítsük be.
- Végül keverjük hozzá a mazsolát a likőrrel együtt.
- A tejberizst szedjük poharakba és öntsük rá a kávészószt.
- Díszítsük pirított mandulapehellyel.
Én nem vagyok egy kávés tipus, hisz csak capuccinózom, de azzal el tudnám képzelni!!!!Nagyon finom lehet!
VálaszTörlésHűűűűűű, ez nagyon ott van!!! Fenséges! :-P
VálaszTörlésIsteni, nagyon fincsi lehet! :) Gyönyörűek a fotóid! :)
VálaszTörlésFini lehet!:))
VálaszTörlésEszméletlenül jól néz ki! Párom is nagyon szereti a kávét és a kávés édességeket, úgyhogy lehet, hogy az évfordulónkra meglepem vele :)
VálaszTörlésNagyon szépek a fotóid, nem győzök ámulni rajtuk! :)
Elkészült capuccinós változatban. Nagyon finom lett, köszi!
VálaszTörlés