- mert én nem.
- és a friss házi tojást ki ne hagyjuk belőle !
HOZZÁVALÓK
Tészta : - 20 - 20 dkg rétes ill. finomliszt, fél cs élesztő, 3 ek porcukor, 1 ek olaj, 1 ek tejföl, 1 tojássárga, fél kk só, 2 - 3 dl tej
- A kétféle lisztet szitáljuk össze a porcukorral.
- Az élesztőt kevés cukros tejben futtassuk fel
- Majd az összes hozzávalóval dagasszunk lágy tésztát. Kelesszük a duplájára.
- A töltelékhez, válasszuk ketté a tojásokat és a többi hozzávalóval együtt keverjük össze.
- Tegyük hűtőbe, amíg megkel a tészta.- addig a búzadara is felszívja a nedvességet.
- Zsírozzunk, lisztezzük ki egy gáztepsit és simítsuk bele a megkelt tésztát.
- A fehérjéket pici sóval verjük habbá, forgassuk a túróhoz, majd egyenletesen kenjük rá a tésztára,
- Szurkáljuk meg villával, még kb 20 percig hagyjuk kelni, majd sütés előtt kenjük le kevés tejföllel elkevert tojással és szórjuk meg fahéjjal.
- Toljuk 160 °C - os sütőbe és szép pirosra süssük meg.
Gyerekkoromban gyakran készített a Nagymamám ilyen lepényt, vékony tésztával, igazi falusi házi túróból, sok fahéjjal a tetején. Utolsó morzsáig elpusztítottuk. Most is a számban érzem az ízét. Volt amikor kaprosra csinálta, azt is nagyon szerettük. Sajnos nem maradt fenn a receptje, de itt most megtaláltam nálad.
VálaszTörlésNálunk a falusi lagzik elengedhetetlen süteménye. Sajna a kaprosat a családban csak én szeretem.
TörlésKb 1-1,5 hónapja találtam ezt a receptet,igy még előtte soha nem készítettem túróslepényt,de ennél finomabbat nem ettem életemben.
TörlésMa is sütök,már terjeng a sütőből az illata,alig várom,hogy kész legyen.
Nagyon finom! Nálunk Anyósom készíti ez a lepényt. Nyáron jó sok friss kaporral, máskor pedig mazsolával, fahéjjal a tetején. A túrót is maga készíti... Ennek a lepénynek nem lehet ellenállni. :))
VálaszTörlésHát a házi túrónak nincs is párja:)Teljesen más az íze, mint a boltokban kapható vizes párjainak.
TörlésEz valami isteni lehet! Imádom a túrós süteményeket! :)
VálaszTörlésKöszönöm:)
TörlésGyönyörű szeletek! :) Kaprosan szoktuk mi is készíteni, de legközelebb kipróbálom a receptedet, finom lehet fahéjas ízesítéssel is! :)
VálaszTörlésErre mifelénk a fahéjas a jellemző, de kaporral is nagyon finom:)
TörlésA mi családunk úgy szereti, ha sütés után minden kocka sütemény cukros tejfölbe van beleforgatva. Rendkívül finom, nem száraz, hanem szaftos. Fahéjjal még soha nem ettem.
VálaszTörlésHű, még sosem halottam erről, biztosan finom így is. A túrós lepényt tájegységenként különbözőképpen készítik, mifelénk a fahéjas igen kedvelt.
TörlésAz én nagymamám fahéj nélkül,sima túrósat csinált.mikor már kihült,forralt fel cukros tejet,abba hirtelen megáztattuk és tejföllel ettük.én gyerekként csak áztatósnak hívtam.
TörlésAz én nagymamám még kevés főtt krumplit összetörve tett a töltelékhez. Igaz, többnyire régen a túró "szaporítása" végett, de az íze így valami fenomenális.
VálaszTörlésAzóta is csak így csinálom, a gyermekeim is imádják.