Nagy kedvencem a pite - de úgyis fogalmazhatnék, hogy az örök kedvenc. Nem nagy dolog az elkészítése - sőt !! Nagy előnye, hogy nem kell keleszteni, és nem kell attól tartani, mint a piskótánál, hogy esetleg nem sikerül, a hűtőben pedig pár napig is eláll a nyers tészta.
Ráadásul mindenfélével tölthető, legyen az akár sós, akár édes a tészta, mi mindenesetre nagyon szeretjük.
A fanyarkás ízű szeder nagyon jól harmonizál az édes citromos krémmel, úgyhogy ma ilyet sütöttem.
TÉSZTA :
- 25 dkg liszt
- 12 , 5 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 1 tojássárga
- csipetnyi só
- 1 - 2 ek tejföl
CITROMKRÉM
- 2 citrom leve
- 1 - nek a reszelt héja
- 2 db tojás + 2 db sárgája
- 1 , 5 dl főzőtejszín
- 15 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
Fél kg szeder
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
- A szederből kb 15 dkg - t botmixerrel pürésítünk.
- A citromos krémhez, a tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, majd belekeverjük a citrom héját és levét.
- Végül hozzáöntjük a tejszínt is és jól kihabosítjuk.
- A tésztát kinyújtjuk és kibélelünk vele egy kb 26 - cm - es piteformát.
- Villával megszurkáljuk és beleöntjük a citromos krémet, a szederszószt pedig márványosan belekavarjuk.
- Előmelegített 160 fokos sütőbe kb fél óráig süssük.
- Ezután vegyük ki a sütőből, rakjuk ki szederrel és még toljuk vissza a sütőbe úgy negyedóráig.
Klassz, szinte érzem az ízét is, nagyon finom! :)
VálaszTörlésFolyamatosan érik a szeder a kertünkben. Nagyon szeretem csak úgy enni, de sütire már nem nagyon jut. :))
VálaszTörlésSzerdán elmentünk egymás mellett a Tescóban. Későn kapcsoltam, hogy miért voltál annyira ismerős. :))
Örülök neki, hogy láttál :) szívesen megismertelek volna!
TörlésEgyszerűen csodás, biztosan ki fogom próbálni!
VálaszTörlésGuszta! Be is kapnám azt a szeletkét:-)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki, biztos meg fogom csinálni. Köszönöm a receptet!
VálaszTörlés