Nincs szükség fonásra, tekergetésre, egyszerűen csak formázzunk gombócokat, rakjuk a formába és a végeredmény magáért beszél.
Reggelire készítettem ezt a levendulás kalácsot, mi pikáns meggylekvárral és tejjel fogyasztottuk.
HOZZÁVALÓK
- fél kg liszt, 1 / 2 cs élesztő, 2 ek levendulás porcukor, 2 db tojás, 8 dkg olvasztott vaj, 1 cs vaníliás cukor, csipet só, langyos tej
- 1 tojássárga + pici tej a kenéshez
- Az élesztőt futtassuk fel, a vajat olvasszuk meg.
- A lisztet szitáljuk át, adjuk hozzá a többi hozzávalót , a felfutott élesztőt és dagasszunk tésztát.
- Kelesszük duplájára, majd összuk 12 részre.
- Gömbölyítsünk belőlük gombócokat és helyezzük átlósan, egy sütőpapírral bélelt püspökkenyérformába így :
- Takarjuk le és kelesszük ismét a duplájára.
- Kenjük le kétszer a tejes tojással, úgy, hogy az első réteget hagyjuk megszáradni, majd utánna kenjük át mégegyszer.
- Előmelegített 170 °C - os sütőben süssük szép aranybarnára.
Hát ez valami csoda. Gombócokból ilyen szép kalács lett. Gratulálok hozzá.
VálaszTörlésJaj de szép kalács! Olyan foszlósnak és puhának tűnik! Hmmmm......szívesen megenném :)
VálaszTörlésNagyon szép foszlós lett, elfogadnék egy szeletkét! :)
VálaszTörlésMennyi langyos tejben futassuk fel az élesztőt?
VálaszTörlésKb 1 dl langyos tej és 1 tk cukor keverékében.
Törlés