Megfázásos időszakban, jól esnek a meleg levesek, krémlevesek. A hagyma mint tudjuk, kiváló baktériumölő tulajdonságokkal rendelkezik, gyógyhatása világraszóló.
Nos, ebbe a levesbe ötféle hagyma is került.
Sajtos pirítóst készítettem mellé, amit apróbb darabra törve tettem a levesbe.
- 1 nagyobb fej vörös és lila hagyma, 1 csokor újhagyma, 1 póréhagyma, 1- 2 gerezd fokhagyma, húsalaplé, vagy leveskocka, 1, 5 dl főzőtejszín, fél ek kukoricaliszt, fél ek vaj, só, bors, petrezselyemzöld
- A hagymákat a fokhagyma kivételével feldaraboljuk és kevés olívaolajon megfonnyasztjuk.
- Felöntjük kb 1 , 5 l alaplével ( vagy víz + 1 leveskocka ).
- Puhára főzzük, majd botmixerrel kissé összetörjük.
- A tejszínt simára keverjük a liszttel és besűrítjük a levest.
- Ízesítsük, belekeverjük a vajat, - amitől még selymesebb lesz - belereszelünk 1 - 2 gerezd fokhagymát és összeforraljuk.
- Tálaláskor megszórjuk apróra tépkedett petrezselyemmel és sajtos pirítóst kínálunk mellé.
Fantasztikus leves! Jól esne nekem is ebben a hideg időben :)
VálaszTörlésAnnyira szeretem a hagyma-féléket, hogy ez a leves nálam "aratna" a krémlevesek között
VálaszTörlés(mondjuk ha nem turmixolnám, még úgy is)! :)