Egyszerű és olcsó hozzávalókból nagyszerű, tartalmas levest varázsolhatunk az asztalra. Ez a szabolcsból származó, gömös vagy görcs leves igencsak laktató és finom, a benne levő tésztacsomóktól, ráadásul mutatós levesbetét is egyben.
» HOZZÁVALÓK «
Tészta : - 2 tojás, liszt amennyit felvesz a tojás, 1 kk só,
Töltelék : - 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 ek zsír, 1 / 2 ek pirospaprika, só, bors
Leves : - 2 nagyobb répa, 1 karalábé, 2 db gyökér, 1 csokor zeller, 1 csokor aprított petrezselyem, 1 leveskocka, só, bors ételízesítő, darált paprika
- A zöldségeket tetszőlegesen felaprítjuk és kevés zsíron átpirítjuk, felöntjük vízzel , hozzáadjuk a leveskockát, a zeller zöldet, a petrezselymet és félpuhára főzzük.
- A hagymát nagyon apróra vágjuk, vagy aprítógépbe tesszük és a zsíron megdinszteljük, tűzről lehúzva, hozzákeverjük a pirospaprikát pici sót és a borsot.
- A tésztához összegyúrjuk a tojást a liszttel és a sóval, majd vékonyra kinyújtjuk és megkenjük a hagymás zsírral .
- Felhajtunk kb 1, 5 cm széles darabot, majd éles késsel elvágjuk, a csíkból laza csomókat kötünk, majd eltépjük és addig folytatjuk amíg el nem fogy a csík.
- Megint felhajtunk 1, 5 cm - es darabot és ugyanúgy járunk el ahogy az előbbiekben le van írva, mindvégig, amíg el nem fogy a tészta.
- A kis csomókat beledobjuk a levesbe és kb 15 percig főzzük.
Finom, tartalmas leves, nagyon guszta! :) Annak ellenére, hogy szabolcsi vagyok, csak pár évvel ezelőtt ettem először ilyen levest, nálunk a család korábban nem ismerte. :)
VálaszTörlésEz inkább egy szatmári étel, gondolom a megye neve miatt gyakran összemossák a történelmi tájakat.
VálaszTörlés